Ora de vară 2022. Vom dormi mai puțin cu o oră. Ce trebuie să facem ca să ne adaptăm mai ușor

Ora de vară 2022. Vom dormi mai puțin cu o oră. Ce trebuie să facem ca să ne adaptăm mai ușor
La sfârșitul lunii martie se schimbă ora în România și vom dormi mai puțin. Când trebuie să ne fixăm ceasurile.

Peste doar câteva zile ne vom ghida după ora de vară. Cum ne afectează.

Ora de vară 2022. Vom dormi mai puțin cu o oră. Ce efecte are asupra organismului

În noaptea de 26 spre 27 martie, românii trec la ora de vară. Asta înseamnă că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Acest sistem s-a instituit pentru ca activitățile să se desfășoare cât mai mult folosind lumina naturală. La prima vedere nu pare nimic ieșit din comun, dar specialiștii spun că schimbarea orei poate dăuna grav organismului, de aceea va fi nevoie de două săptămâni ca să ne putem obișnui cu noul fus orar.

Ne vom putea confrunta cu nervozitate și dureri de cap

Ca urmare a schimbării orelor de somn, ne putem confrunta cu simptome precum insomnii, nervozitate, dureri de cap și musculare, oboseală, vom putea irascibili, anxioși.

Pot apărea și tulburările de concentrare, iar apetitul va putea fi modificat. „Există și un risc al accidentelor, în prima și a două săptămâna, de muncă, un risc mai mare al accidentelor de circulație, toate confirmă, studiile făcut de cercetători de la universități diferite, din această eliminare acestei ore, din această trecere.

Ea nu are atât de multe, nu se găsesc efectele benefice, cel puțin din punct de vedere medical deși sunt și păreri de cealaltă parte care susțin adaptabilitatea”, a afirmat psihologul Mihaela Săhlean, potrivit Digi24.

Cum să facem mai ușoară această trecere

Oamenii de știință au dat și recomandări pentru ca trecerea la ora de vară să se facă cât mai bine. Astfel, ar fi bine dacă ne-am trezi cu un sfert de oră mai devreme în fiecare zi. Ne-ar prinde foarte bine să ieșim în natură, să stăm cât mai mult în aer și să facem sport. De asemenea, trebuie să ne hrănim cât mai sănătos, pe primul loc în dietă fiind fructele și legumele. Odată cu data de 30 octombrie 2022, vom reveni la ora de iarnă, când ora 04.00 va redeveni ora 03.00.