În timp ce actorul Jason Momoa și autoritățile le cer turiștilor să stea la distanță, și chiar să plece înapoi acasă, pentru a elibera camere de hotel unde să fie cazați băștinași rămași fără un acoperiș deasupra capului, Paris Hilton rămâne cu bebelușul în Hawaii. Nu a speriat-o marele incendiu. Ea a fost fotografiată zâmbind pe plajă, alături de soțul ei și de copilul lor, Phoenix, în vârstă de 8 luni, născut cu ajutorul unei mame surogat.
Pe Paris Hilton nu a speriat-o marele incendiu
Hilton a fost fotografiată la o stațiune din Wailea, la doar 50 de kilometri de orașul devastat Lahaina, în timp ce bilanțul morților în urma incendiilor din Hawaii a crescut la 93 de morți, făcând din acest dezastru cel mai grav incendiu de vegetație din Statele Unite din ultimii 100 de ani. Un incendiu mai mic, în zona Kihei din sudul Maui, încă mai ardea duminică, la doar 8 km de locul de vacanță al lui Paris Hilton.
Moștenitoarea în vârstă de 42 de ani a sosit pe insulă marți, împreună cu soțul ei Carter Reum și copilul Phoenix, în aceeași zi în care incendiile au devastat orașul istoric Lahaina și l-au făcut scrum. În ziua următoare, autoritatea pentru turism din Hawaii le-a cerut turiștilor să plece:
View this post on Instagram
„Vizitatorii care se află în călătorii neesențiale sunt rugați să părăsească Maui, iar călătoriile neesențiale către Maui sunt puternic descurajate în acest moment. În zilele și săptămânile care urmează, resursele și atenția noastră colectivă trebuie să se concentreze pe recuperarea rezidenților și a comunităților care au fost forțate să își evacueze casele și afacerile”.
Vineri, oficialii și-au reiterat apelul, implorându-i pe cei care au rămas să zboare acasă și să le acorde insularilor spațiu. „Pentru cei care vor veni în Hawaii în următoarele săptămâni sau poate chiar luni, în funcție de ceea ce vom afla pe măsură ce situația se desfășoară, o alternativă mai sigură este să își planifice călătoria în Kauai și Oahu”, au spus ei.
Celebrul actor din Aquaman, Jason Momoa, care s-a născut în Honolulu, pe insula Oahu, a îndemnat și el, sâmbătă, turiștii să plece. „Maui nu este locul unde să vă petreceți vacanța în acest moment, a scris el pe Instagram. Nu călătoriți. Prezența voastră nu este necesară pe o insulă care suferă atât de profund”.
Paris Hilton, cu bebelușul în Hawaii
Cei mai mulți s-au conformat. Nu și Paris Hilton, care, dacă a venit, a rămas să ajute. O sursă apropiată de Hilton a explicat pentru DailyMail.com: de ce nu a plecat moștenitoarea imperiului Hilton. „Ea a fost absolut de ajutor. Maui a ocupat întotdeauna un loc special în inima ei. Ea a adunat provizii și le-a dus la adăposturi și la cei care au nevoie. Ea a făcut deja asta și continuă să facă acest lucru”, a arătat sursa.
Hilton este un vizitator regulat în Hawaii și a fost fotografiată acolo de mai multe ori. Pe 23 iulie, ea a declarat pentru revista People că plănuiește prima vacanță cu fiul ei Phoenix, care s-a născut prin intermediul unei mame surogat în ianuarie. „Abia aștept Hawaii, pentru că abia aștept ca el să fie cu toți verii lui, a spus ea. Sora mea și cu mine am stat la un hotel atâția ani și am mers pe toate toboganele cu apă și am fost doar copii, așa că va fi o experiență foarte distractivă să trăim acum această experiență cu proprii noștri copii”.
Guvernatorul statului Hawaii mută localnicii în hoteluri
Josh Green, guvernatorul statului Hawaii, a declarat că 500 de camere de hotel vor fi puse la dispoziție pentru localnicii care au fost strămutați. Alte 500 de camere de hotel vor fi puse deoparte pentru lucrătorii de la Agenția Federală pentru Situații de Urgență. Unele hoteluri își vor continua activitatea normală pentru a ajuta la păstrarea locurilor de muncă și pentru a susține economia locală, a declarat Green. Vineri, Green a cerut rezidenților care au spațiu să își deschidă ușile și să găzduiască locuitorii din Maui care și-au pierdut casele.
Statul dorește să colaboreze și cu Airbnb pentru a se asigura că locuințele de închiriat pot fi puse la dispoziția localnicilor, iar Green speră că va putea oferi chirii pe o perioadă de trei până la nouă luni pentru cei care și-au pierdut casele. Cel puțin 2.200 de clădiri au fost avariate sau distruse în West Maui, a declarat Green, aproape toate fiind rezidențiale. Până la 4.500 de persoane au nevoie de adăpost, au declarat oficialii, citând cifrele Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență și ale Centrului pentru Dezastre din Pacific.
Localnici dezgustați de comportamentul turiștilor
Bloc după bloc, orașul Maui, care avea o populație rezidentă de peste 12.700 de locuitori la recensământul din 2020, a fost complet demolat, potrivit NBC News.Locuitorii din Maui au descris dezgustul lor la vederea turiștilor care înotau pe plajă, în timp ce locuitorii încă numărau morții.
„Aceleași ape în care oamenii noștri tocmai au murit în urmă cu trei zile sunt aceleași ape în care chiar a doua zi acești vizitatori – turiști – înotau, a declarat un localnic pentru BBC. Asta spune multe despre unde se află inima și mintea lor în toată această situație. Niciun hawaian nu ar fi înotat și nu ar fi făcut snorkeling sau surfing în astfel de circumstanțe tragice. Nimeni nu se distrează în tragedie și își continuă viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.
În timp ce bilanțul victimelor din jurul Lahaina a ajuns la 93 de morți, autoritățile au avertizat că efortul de a găsi și de a identifica morții se află încă în stadii incipiente. Incendiul este deja cel mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol.bEchipajele cu câini pentru cadavre au acoperit doar trei procente din zona de căutare, a declarat sâmbătă șeful poliției din Maui, John Pelletier.
În altă parte pe Maui, cel puțin alte două incendii au ars: în zona Kihei din sudul Maui și în comunitățile muntoase din interiorul țării, cunoscute sub numele de Upcountry. Nu au fost raportate victime în urma acestor incendii. Incendiul din Upcountry a afectat însă 544 de structuri, majoritatea case, a declarat Green. Totodată, responsabilii din Maui au avertizat locuitorii din Lahaina și Kula să nu bea apă curentă, care poate fi contaminată chiar și după ce a fost fiartă, și să facă doar dușuri scurte și călduțe, în camere bine ventilate, pentru a evita o posibilă expunere la vapori chimici.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook