Simona Ionescu / Redactor Șef

Păstârnacul reduce tensiunea arterială şi stresul cardiac

Păstârnacul reduce tensiunea arterială şi stresul cardiac
Acum, păstârnacul pare o legumă banală, pe care o folosim la ciorbe. Însă, păstârnacul era folosit de europeni ca îndulcitor, înainte de a fi descoperit zahărul. Puțini știu că această legumă are un nivel ridicat de potasiu, perfectă pentru o funcţionare bună a inimii: reduce tensiunea arterială şi stresul cardiac.

Păstârnacul este o legumă care se pun de regulă la ciorbe. Însă, ”albitura” are excepționale calități. Ca orice rădăcinoasă, are un conţinut ridicat de fibre solubile care ajută la reducerea colesterolului şi împiedică dezvoltarea diabetului. De asemenea, fibrele ajută la digestie, reduc constipaţia şi previn tulburările gastro-intestinale. Poate ajuta și la diete, spun nutriționiștii.

Păstârnacul, beneficii

  • În tradiţia populară păstârnacul era considerat, alături de ţelină, o rădăcinoasă afrodisiacă. Datorită nivelului ridicat de potasiu, această legumă este recomandată pentru consumul zilnic în vederea unei bune funcţionări a inimii. Substanţele din păstârnac stimulează producţia de celule albe din sânge care atacă microbii din organism şi îi elimină.
  • Această legumă conţine nutrienţi sănătoşi esenţiali pentru sănătatea omului, minerale, fibre şi vitamine. Rădăcina conţine cantităţi mari de potasiu, mangan, magneziu, fosfor, zinc, fier şi, în plus, o gamă impresionantă de vitamine: B1, B2, C, E, şi K, precum şi fibre şi unele proteine.
  • Sărac în proteine păstârnacul este valoros prin conţinutul de minerale şi vitamine. Astfel, el poate fi o gustare ideală sau un supliment alimentar redutabil atunci când vine vorba despre echilibrarea dietei celor care sufera de obezitate sau celor supraponderali.
  • Păstârnacul oferă o opţiune viabilă pentru a regla procesele digestive optimizându-le şi ajută la eliminarea deşeurilor şi asimilarea nutrienţilor din mâncarea sănătoasă. Dacă se consumă păstârnac proaspăt acesta elimina simptomele foamei dintre mese astfel că veţi renunţa la a ciuguli câte ceva mereu.
  • Vitaminele, compuşii organici şi antioxidanţii conţinuţi de păstârnac fac din acesta un protector împotriva viruşilor şi bacteriilor precum şi un curăţitor important al toxinelor rezultate din metabolismul celular.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre