Simona Ionescu / Redactor Șef

Piatra cu Apă, stânca din care izvorăsc lacrimi de durere. Legenda dă fiori

Piatra cu Apă, stânca din care izvorăsc lacrimi de durere. Legenda dă fiori
Una dintre cele mai mari formațiuni calcaroase din Ceahlău, Piatra cu Apă, impresionează și acum cu legenda sa tulburătoare.

Stânca este situată la 1494 de metri, iar „lacrimile” cad de la o înălțime de aproape șapte metri.

Potrivit legendei, în muntele Grinţieşului, o comună din acea zonă, trăia în vechime un oier foarte bogat, care avea o casă departe de sat. „Era slut şi burduhos, dar avuţia sa îl făcea stăpânul multor lucruri frumoase. Ieşea duminica la horă îmbrăcat cu veşminte bogate, iar în chimir îi zăngăneau galbenii, dar fetele fugeau de el ca de Ucigă-l Toaca!

O duminică aşa, două, trei şi Budihăul, cum îl porecleau oamenii, şi-a dat seama că o soţie frumoasă nu poate avea decât dacă o va cumpăra”, se arată în legenda culeasă de profesorul Dieaconu.

Cumpărată pe un car cu doi boi și o vacă cu lapte

Hotărât să aibă o femeie lângă el, Budihăul a plecat spre Țara Dornelor unde a dat de o familie săracă, cu opt copii, pe care tatăl, tăietor de lemne, abia reușea să-i crească. Budihăul a aflat că fata cea mare a bărbatului era de o frumusețe răpitoare și i-a propus tatălui să i-o cumpere pe un car cu doi boi și o vacă cu lapte. Măriuța n-a vrut, dar gândind că le va fi mai bine fraților mai mici, a acceptat târgul, la rugămințile părinților.

Budihăul a pus un câine dresat să aibă grijă de fată

Când a ajuns la noua ei casă, fata a rămas uimită de bogăția de care a dat, însă nu era deloc fericită. Cu timpul au venit copiii, dar Măriuța era din ce în ce mai nefericită, pentru că-și suporta soțul, care o păzea la fiecare pas.

„O ţinea mereu pe lângă dânsul, iar de rămânea singură, un câine dresat de el însuşi era învăţat să sară asupra oricui se apropia de nevasta lui”, spune legenda.

Măriuța și-a întâlnit iubirea când culegea afine

Dar viața tinerei a luat o întorsătură neașteptată, când a întâlnit un tânăr ce-și pierduse o oaie, în timp ce culegea afine. „Nu ştim dacă dragostea e într-adevăr un lucru cu rost, sau câinele s-a prostit, dar cei doi s-au iubit două veri sub privirile înţelegătoare ale câinelui ce-i păzea de deasupra bolţii unde se adăposteau tinerii îndrăgostiţi”, mai spune profesorul de istorie.

Budihăul și-a dat seama că e înșelat a plătit patru bătăuși care l-au lovit pe tânăr cu baltagele și l-u aruncat în prăpastia de sub stânca unde cei doi și-au jurat iubire veșnică. „Fata veni zi după zi, aşteptându-şi zadarnic iubitul, măcinată de gânduri grele. Iată că într-o zi câinele descoperi leşul tânărului cioban. Fata vru să se arunce în hăurile unde şi-a aflat moartea iubitul, dar de durere căzu în nesimţire”, arată legenda.

Trei săptămâni s-a auzit vaietul ei

Măriuța a rămas așa, păzită doar de câine până când și-au făcut apariția bătăușii trimiși de Budihău să-i ducă nevasta acasă. Animalul care o iubea enorm a trezit-o din nesimțire cu un urlet, iar fata a început să urce stânca înaltă și dreaptă. Credinciosul câine și-a urmat stăpâna, dar a căzut în prăpastie.

Bătăușii au așteptat trei săptămâni ca fata să coboare, ascultând vaietul ei. Dar tânăra nu s-a mai întors. Când plânsetul Măriuței s-a oprit, din vârful stâncii au început să picure stropi de apă. Erau chiar lacrimile ei. Tot mai mulți oameni au venit să vadă piatra stearpă din care curge apă și au numit locul Piatra cu Apă. Legenda spune că cei care rămân peste noapte în acest loc aud și acum plânsetele fetei, care s-a stins de dorul iubitului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre