În apropierea capitalei antice Xi’an din provincia Shaanxi se află zeci de morminte remarcabile în formă de piramidă, răspândite pe o câmpie plată izolată. Printre mormintele impresionate se pare că se află și legendara Piramidă Albă din Xi’an, care, dacă poveștile sunt adevărate, ar eclipsa chiar și Marea Piramidă din Giza, în Egipt. În plus, ar fi acoperită cu bijuterii.
Prima apariție a Piramidei Albe a avut loc în 1912
În timp ce unii cercetători cred că observațiile aeriene ale Piramidei Albe din Xi’an arată, de fapt, piramida Maoling, mormântul împăratului Wu de Han, alții sunt convinși că legendara piramidă nu a fost încă găsită. Dar agentul de turism și comerciantul american Fred Meyer Schroder a fost primul occidental care a înregistrat o observație a uriașei piramide albe.
El a raportat că a văzut-o în timp ce se plimba cu un ghid călugăr budist în provincia Shaanxi în 1912. El a scris în jurnalul său că a văzut o piramidă gigantică în depărtare, care avea în jurul ei piramide mai mici. „A fost chiar mai ciudat decât dacă am fi găsit-o în sălbăticie. Dar acele piramide erau, într-o oarecare măsură, expuse ochilor lumii, dar încă total necunoscute în lumea occidentală”, a spus acesta.
Ar avea o vechime de 3000 de ani
Schroder estimase că piramida albă avea o înălțime de cel puțin 1.000 de metri și laturi de 1.640 de metri. Dacă aceste dimensiuni sunt corecte, ar avea un volum de 10 ori mai mare decât cel al Marii Piramide din Giza, care măsoară 450 de picioare în înălțime. Ghidul budist l-a informat pe Schroder că piramida avea cel puțin 3.000 de ani. De asemenea, acesta a precizat că informațiile despre piramidă au fost înregistrate în documente monahale antice și erau bine cunoscute în legendele locale.
A doua apariție în 1945
A doua apariție, care este cea mai cunoscută, a fost raportată de un pilot al Corpului Aerian al Armatei SUA, pe nume James Gaussman. Acesta zbura din China spre Assam, în India, în primăvara anului 1945, când a raportat că a văzut o imensă piramidă albă, acoperită cu bijuterii, la sud-vest de Xi’an.
„Am zburat în jurul unui munte și apoi am ajuns la o vale. Chiar sub noi era o piramidă albă gigantică. Părea desprinsă parcă dintr-un basm. Piramida era drapată în alb strălucitor. Ar fi putut fi din metal, sau o altă formă de piatră. Era albă pe toate părțile.
Ceea ce era cel mai curios la ea era piatra de căpătâi: o bucată mare de material prețios asemănător cu o piatră prețioasă. Am fost profund mișcat de mărimea colosală a lucrurilor”, a notat acesta puțin mai târziu.
A treia observare a avut loc în 1947
La doi ani după observarea lui Gaussman, colonelul Maurice Sheahan, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, survola o vale din apropierea Munților Qin Ling, când a văzut o piramidă gigantică dedesubt. Observarea sa a fost raportată în ediția din 28 martie a ziarului The New York Times sub titlul U.S. Flier Reports Huge Chinese Pyramid in Isolated Mountains Southwest of Sian Xi’an. În raportul lui Sheehan se menționa că piramida avea o înălțime de aproximativ 1.000 de metri și o lățime de 1.500 de metri și „le eclipsa pe cele din Egipt”. Î
„Era de un alb pur pe toate părțile”
„Am virat pentru a evita un munte și am ieșit pe o vale plană. Chiar sub ea se afla o piramidă albă gigantică. Părea desprinsă dintr-un basm. Era învelită în alb strălucitor. Ar fi putut fi metal sau un fel de piatră. Era de un alb pur pe toate părțile. Lucrul remarcabil era piatra de căpătâi, o bucată uriașă de material asemănător cu o bijuterie care ar fi putut fi cristal.
Nu aveam cum să aterizăm, deși am fi vrut. Am fost impresionați de imensitatea lucrurilor”, a scris acesta. New York Times a publicat două zile mai târziu o fotografie a presupusei piramide, care a fost atribuită lui Gaussman. Fotografia a fost mai degrabă dezamăgitoare; nu era de un alb pur, nu avea nici un capac de bijuterie și nici nu părea să aibă o înălțime de 1.000 de metri. Acest lucru i-a făcut pe mulți oameni să se întrebe dacă nu cumva fotografia nu era doar un material de umplutură adăugat de ziar.
Deși arheologii chinezi au negat existența unei astfel de piramide, fotografia folosită de New York Times a fost identificată ulterior ca fiind binecunoscuta movilă funerară Maoling. Acesta este mormântul împăratului Wu de Han (156-87 î.Hr.). Este situat în Xingping, provincia Shaanxi, care se află la aproximativ 25 de mile la nord-vest de capitala provinciei, Xi’an.
Există cu adevărat Piramida Albă?
Cercetătorii, care au investigat atât legenda, cât și aparițiile, nu cred că acestea corespund Maoling-ului. Ei cred că observațiile au plasat Piramida Albă în apropierea Munților Qin Ling, în timp ce Maoling se află într-o câmpie izolată și plată. De asemenea, ei observă că Maoling se află la nord-vest de Xi’an, în timp ce Gaussman și Sheahan au plasat piramida la sud-vest.
Sheahan a descris Piramida Albă ca având o „formă piramidală perfectă”, însă Maoling are vârful plat, ceea ce face ca descrierile să fie foarte diferite. Unii cred că Piramida Albă s-ar putea afla în terenul accidentat al Munților Qin Ling, ceea ce o face dificil de găsit. Deși mulți cercetători și exploratori au urmărit Piramida Albă din Xi’an, niciunul nu a avut succes.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook