Simona Ionescu / Redactor Șef

Plăcinte cu varză acră sau vărzări ardelenești

Plăcinte cu varză acră sau vărzări ardelenești
Frumos rumenite la exterior, pufoase la interior și umplute cu varză acră, călită împreună cu o ceapă, nu pot fi decât delicioase aceste plăcinte cu varză acră sau vărzări ardelenești!

Cu niște plăcinte cu varză acră sau vărzări ardelenești reușiți să salvați nu numai o gustare, peste zi, dar chiar și o masă întreagă. Sunt consistente și delicioase.

Ingrediente pentru plăcinte cu varză acră

Pentru aluat: 500 gr făină, 7 gr drojdie uscată, 1 linguriță de zahăr, 1/2 linguriță de sare, 300 ml apă caldă, 30 ml ulei, aproximativ 250 ml ulei pentru prăjit

Pentru umplutură: 1 varză acră, medie, 1 ceapă, 1 linguriță cimbru uscat, 1 linguriță mărar uscat, 1/2 linguriță piper, 1 linguriță boia de ardei afumată, 50 ml ulei

Mod de preparare pentru vărzări ardelenești

Pentru aluatul de plăcinte, încălzim apa și turnăm puțină peste drojdia amestecată cu zahărul și puse la mijlocul făinii cernută în prealabil într-un vas încăpător. Amestecăm bine pentru a se lichefia drojdia și zahărul și lăsăm compoziția rezultată la dezvoltat 10-15 minute.

Apoi, turnăm treptat, apa caldă, alternativ cu uleiul, ușor încălzit și acesta și adunăm făina de pe margini. Presărăm și sarea, sau o putem dizolva în apa caldă și frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit 45-50 de minute.

Pentru umplutură, preparăm o rețetă clasică de varză călită. Tocăm varza fideluță și o ținem în apă rece 10-15 minute, doar dacă este prea acră. Tocăm ceapa solzișori și o călim în ulei încins, apoi adăugăm varza bine scursă și o călim împreună cu ceapa. Adăugăm condimentele și lăsăm varza să se pătrundă bine, apoi o dăm la rece.

Când aluatul și-a dublat volumul îl răsucim sub formă de rulou și tăiem bucăți mai mici din el. Le întindem în forme circulare, pe planșeta de lucru ușor înfăinată și întindem câte 2 linguri din umplutura de varză. Le rulăm apoi, nu foarte strâns și le mai rulăm odată sub formă de melc. Apoi le aplatizăm ușor cu sucitorul de aluaturi și le mai lăsăm la odihnit 10 minute.

Punem uleiul la încins și rumenim frumos delicioasele plăcinte cu varză acră sau vărzări ardelenești, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Le servim ușor calde, dar sunt tare bune și reci.

Sursa: Chefi la cuțite

Minerva ne spune când vom scăpa de Covid. Astrele nu sunt prea favorabile

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre