Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea de viață a unei sclave ajunsă poetă în America

Povestea de viață a unei sclave ajunsă poetă în America
Pare o poveste de demult, dar de fapt este o lecție de viață valabilă și astăzi. O fetiță născută în Africa a fost vândută ca sclavă pe când avea 7 ani. La 13 ani, ea scria deja poezii într-o limbă care nu era a ei. Nimeni nu a crezut că ea este autoarea.

O fetiță de 7 ani, născută în Senegal, a fost vândută ca sclavă, acum aproape 250 de ani. I-au spus Phillis pentru că așa se numea nava care a adus-o la Boston, unul dintre cele mai vechi orașe din Statele Unite ale Americii. A primit și numele Wheatley, după numele negustorului care a cumpărat-o. A ajuns una dintre poetele-reper ale Americii.

Povestea de viață a unei sclave ajunsă poetă în America

Phillis Wheatley a fost numită o fetiță din Senegal, vândută ca sclavă în 1760. În Boston, comercianții de sclavi au scos-o la vânzare:și și-a lăudat ”marfa”:  Are șapte ani! Va fi o iapă bună!”. A trecut prin multe mâini, iar în cele din urmă a cumpărat-o negustorul John Wheatley. Urma să fie sclava soției lui, Sussana.

Când a văzut cât de repede a învățat să scrie și să citească într-o limbă care nu era a ei, negustorul a încurajat-o să studieze mai departe. Fiica de 18 ani a familiei Wheatley, Mary, a fost primul tutore al lui Phillis la citire și scris. Toată familia i-a oferit lui Phillis o educație fără precedent pentru o persoană aflată în sclavie și una neobișnuită pentru o femeie de orice rasă.

La vârsta de 12 ani, Phillis citea texte clasice grecești și latine în limbile lor originale, precum și pasaje dificile din Biblie. La vârsta de 14 ani, ea a scris primul ei poem. Recunoscând capacitatea ei literară, familia Wheatley s-au mândrit cu fetița adusă din Africa. Astfel încurajată, mica sclavă senegaleză a început să scrie poezii, să învețe istoria antică, mitologie și literatură.

La 20 de ani, Phillis Wheatley a publicat prima și singura ei carte de versuri

La 20 de ani publică primul volum de poezii

Primul ei poem a fost publicat pe când avea 13 ani. Lucrarea, o poveste despre doi bărbați care aproape se îneacă pe mare, a fost tipărită în ziarul local, Newport Mercury. Au urmat și alte poezii publicate, crescând și mai mult faima lui Phillis Wheatley.

La 20 de ani, Wheatley a câștigat o reputație considerabilă când a fost publicată prima și singura ei carte de versuri. Ca dovadă a paternității sale, volumul a inclus o prefață în care 17 bărbați din Boston au afirmat că ea a scris într-adevăr poeziile din el.

Nimeni nu a crezut că ea este autoarea. A fost interogată de o curte format din 18 judecători în togă și peruci.  Phillis a trebuit să recite din cap texte de la Virgil și Milton și câteva mesaje din Biblie. A fost pusă să jure pe Biblie că poeziile pe care le scrisese nu au fost plagiate. Nu au avut încotro și au decis că era este autoarea volumului de poezii.

Astfel, au confirmat că  Phillis Wheatley este primul scriitor afro-american care a publicat o carte în Statele Unite.

18 magistrați au confirmat că  Phillis Wheatley este primul scriitor afro-american care a publicat o carte în Statele Unite. Are statuie în Boston

A fost eliberată din sclavie

În timp ce în cele din urmă, a fost eliberată din sclavie. Phillis a fost devastată de moartea mai multor membri ai familiei Wheatley, inclusiv Susanna care o sprijinise atât de mult.

La 25 de ani, Wheatley s-a căsătorit cu un afro-american liber din Boston, John Peters, cu care a avut trei copii care au murit de mici. Căsătoria lor s-a dovedit a fi o luptă, cuplul luptându-se cu sărăcia constantă. În cele din urmă, Wheatley a fost forțată să-și găsească de lucru ca menajeră într-o pensiune și a trăit în condiții mizerabile, îngrozitoare.

A continuat să scrie, dar nu a reușit să găsească sprijin pentru un al doilea volum de poezie. Phillis Wheatley a murit la vârsta de 30 de ani în Boston, Massachusetts, pe 5 decembrie 1784.

Este povestea unui om talentat, dar sărac. Vine de niciunde, dovedește că e talentat și devine celebru abia după moarte. Sursa: biography.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre