Povestea francezului care a lăsat totul pentru un sat din Moldova unde face cașcaval

Povestea francezului care a lăsat totul pentru un sat din Moldova unde face cașcaval
Să lași fabulosul Paris pentru un sat oarecare din Moldova! Asta a făcut Fred Gonnetan acum cinci ani. Franțuzul spune că acum și-a găsit fericirea și liniștea.

Totul a început încă în 2013, când Fred Gonnentan a venit să viziteze un prieten din Moldova, care produce cașcavaluri. După câteva luni de la vizită, Fred și-a lăsat viața din Franța și a revenit în sătucul din Moldova. A reparat o casă veche, și-a făcut o seră de legume și lucrează la fabrica de cașcavaluri.

Francezul se descurcă bine la vorbit în limba română și spune că viața din Moldova este mult mai simplă și ușoară decât cea din Franța. xx

Fred a lăsat Franța pentru un sat din Moldova

Un francez a decis că viața lui va fi mult mai liniștită și mai frumoasă departe de patria lui. A cmpărat o casă la preț de un telefon de mâna a doua în nordul Republicii Moldova. Franțuzul spune că acum și-a găsit fericirea și liniștea.

După o vizită scurtă de acum opt ani, Fred Gonnentan a decis să lase totul în Franța și să se stabilească cu traiul în Republica Moldova. Francezul de 33 de ani a cumpărat o casă în satul Horodiște, raionul Rezina. Îi place să spună că a dat „prețul unui iPhone de mâna a doua”. Scopul tânărului este să se detașeze de sistemul de consumerism. Fred spune că „Moldova este un paradis extrem de subestimat”.

Fred a cumpărat o casă în satul Horodiște acum patru ani, pentru o sumă modestă de 500 de euro. După spusele francezului, când a procurat casa, aceasta era într-o stare deplorabilă, dar a renovat-o și a transformat-o într-un colțișor de paradis.

„Îmi doresc să trăiesc simțind toate anotimpurile, într-o manieră mai autonomă, mai aproape de natură, mai aproape de «adevăratele bogății». Aici am câștigat în materie de calitate a vieții, în liberate și dezvoltare personală, sacrificând în schimb doar un confort materialist care, într-un final, este total inutil”, spune Fred.

Francezul de 33 de ani a cumpărat o casă în satul Horodiște, raionul Rezina, Republica Moldova

Francezul și-a găsit liniștea

Acum, Fred Gonnentan are o grădină, o livadă, câteva animale, își face propriul vin și propriul cașcaval. Fred are în curte doar gâște, dar vrea să mai crească găini și rațe.

„Noi cumpărăm laptele de la localnici, pentru că ei toți au o vacă sau câteva capre. Apoi transformăm laptele în cașcaval francez. Produsul îl vindem ulterior în Capitală. Noi remunerăm în jur de 15 persoane. Unor oameni care nu aveau resurse financiare suficiente le-am cumpărat vaci, pentru ca ulterior să le cumpărăm laptele”, povestește francezul.

Cum a luat decizia

„Am cutreierat Franța pentru a descoperi alte «utopii». Am găsit acolo proiecte interesante și locuri minunate, dar asta se întâmpla după prima mea trecere prin Moldova. Aveam deja această ușoară frustrare că în Franța e mult mai complicat să te descurci într-o localitate rurală.

Viața scumpă din Franța, cu terenuri la prețuri exagerate, nu-ți poate permite un astfel de trai. Plus că nu se face nimic pentru a încuraja oamenii care vor să trăiască înconjurați de natură.

Îmi este greu să nu compar aceste țări, pentru că aici poți să restaurezi o casă fără a lua un credit. Să ai o grădină, animale, să-ți poți face propriul vin și să trăiești din afacerea cu cașcaval. Am îndoieli că toate acestea ar putea fi posibile în Franța”, spune Fred.

Acesta afirmă că vrea să fie complet autonom și să poată consuma 100 % propriile produse. Și după cum spune chiar el: „pentru asta Moldova este un paradis extrem de subestimat”.