Există multe mituri care îl înconjoară pe Dom Perignon și călătoria sa spre crearea unei băuturi de o calitate superioară celei care fusese gustată până atunci. Dar ce a făcut el de fapt și ce este o simplă legendă?
Important dezvoltator al șampaniei
Dom Perignon s-a născut în regiunea Champagne din Franța în 1638, surprinzător de târziu pentru cei care și-l imaginează ca pe un călugăr medieval care se juca cu sticlele. Nu el a inventat șampania, ci a fost mai degrabă un important dezvoltator timpuriu al șampaniei ca băutură specifică.
După o școală religioasă, a intrat în mănăstirea de la Verdun la frageda vârstă de 17 ani și nu s-a mai mutat decât o singură dată în viață. În 1668, la vârsta de 30 de ani, s-a transferat la Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers, unde avea să slujească la chilie pentru tot restul zilelor sale.
Cum a ajutat Dom Perignon
Principala problemă cu șampania la acea vreme nu era că avea un gust rău, ci faptul că sticlele puteau să explodeze oricând. Vinul lăsat să fermenteze în sticlă putea adesea să stagneze în acest proces, lăsând zaharuri nefermentate.
În cazul în care drojdia se reactiva, de exemplu, din cauza vremii mai calde, presiunea din sticlă putea crește neașteptat, provocând explozia acesteia. Având în vedere că sticlele din pivnițe sunt strâns ambalate și depozitate, acest lucru ar putea provoca o reacție în lanț, umplând încăperea cu cioburi de sticlă.
Dom Perignon și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale încercând să evite această refermentare și, în acest proces. Amestecurile sale de struguri, tot ce știa în materie de horticultură și de tratare a viței de vie au stabilit un standard care este urmat până în prezent.
„Vino repede, gust stelele”
Dar cum rămâne cu celebrul său citat, care se presupune că a fost rostit la prima degustare a șampaniei sale spumante, „Vino repede, gust stelele?”. Din păcate, acest lucru pare să fi fost o invenție mult mai târzie, apărând pentru prima dată în publicitate în secolul al XIX-lea.
Dar, cu toate legendele care s-au dezvoltat în jurul acestui călugăr benedictin, contribuția sa la dezvoltarea șampaniei este incontestabilă. Și, din dorința de a evita exploziile sticlelor cu licoare, a creat cea mai scumpă și celebră șampanie de colecție.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook