Povestea pinguinilor romantici din Melbourne. Au trăit adevărate drame, iar acum se consolează

Povestea pinguinilor romantici din Melbourne. Au trăit adevărate drame, iar acum se consolează
Viața pinguinilor este cu adevărat fascinantă. Toată lumea știe că sunt dintre cele mai fidele ființe, iubind, toată viața, același partener și suferind teribil atunci când unul dispare.

Doi pinguini zână din Melbourne, care au trecut prin drame teribile, au ajuns să aibă un comportament nemaiîntâlnit. Sau, cel puțin, nemaiobservat și documentat până acum. Cei doi au rămas văduvi. Și au decis să se consoleze, unul pe altul. O face seară dec seară, au ritualul lor. Pinguinii au fost surprinși în ipostaze romantice fabuloase, în care, ca doi îndrăgostiți melancolici, stau alături și privesc, în zare, orizontul scăldat în lumini, noaptea.

În fiecare noapte ei urcă aceeași stâncă, pentru a se uita la jocul de lumini pe care li-l oferă orașul Melbourne din Australia. Fotograful Tobias Baumgaertner a surprins aceste imagini cu  cei doi pinguini zână văduvi care privesc linia orizontului din Melbourne. Seria de imagini a fost premiată în cadrul Ocean Photography Awards 2020 al revistei Oceanographic.

Pinguinul mai deschis este o femelă în vârstă al cărei partener a murit în anul în care au fost realizate fotografiile. Cel mai întunecat este un mascul mai tânăr care și-a pierdut partenera cu doi ani mai devreme. Biologii i-au urmărit în timp ce se întâlnesc în fiecare noapte pentru a se consola unul pe celălalt. Stau ore în șir împreună, privind luminile, relatează aceștia.

Unde puteți vedea pinguini zână

Pinguinii zână (Eudyptula minor) mai sunt cunoscuți și sub numele de pinguini mici. Sunt păsări mici, după cum le spune numele, de culoare albastru ardezie, care se găsesc de-a lungul coastelor din sudul Australiei și Noua Zeelandă. Potrivit oamenilor de știință, numai Phillip Island găzduiește aproximativ 32.000 de pinguini zână. Numele le e dat datorită dimensiunii. Estimările actuale indică populația totală de pinguini mici la un milion, la nivel global.

Deoarece le place vremea mai rece, se găsesc în diferite locuri la sud de Sydney pe Coasta de Est a Australiei, la sud de Perth pe Coasta de Vest și de-a lungul coastei Australiei de Sud.

Păsări acvatice, incapabile de zbor, pinguinii trăiesc doar în emisfera sudică. Au dimensiuni diferite, ajungând până la 1,2 metri. Și coloritul lor e diferit, nu e doar alb și negru. Aceste păsări simpatice au inspirat multe filme, inclusiv animații sau documentare: „Happy Feet, „Madagascar”, „Pinguinii domnului Popper”, „Calea împăratului”, „Mumble, cel mai tare dansator”, „Cu toţii la surf”. În total, se cunosc 17 specii.

Detalii neștiute din viața pinguinilor

Cel mai mare pinguin e cel imperial. Ajunge la 1,2 metri și la 45 de kilograme. Trăiește în Antarctica și se hrănește cu peşti şi crustacee. Cel mai mic este pinguinul pitic, sau pinguinul zână,  cu o înălţime de doar 40 de centimetri şi o greutate de până un kilogram. Cel mai rapid este pinguinul Gentoo, despre care se pune că înoată cu o viteză de 36km/h.

Coloritul pinguinilor, negru, pe spate, îl ajută să se ascundă în adâncul întunecat al oceanului, evitând, astfel, prădători precum focile. Pieptul alb îi ajută pe pinguini să treacă neobservaţi pe suprafaţa lucioasă a apei.

Fosilele descoperite atestă că primele specii de pinguin au apărut în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani. Altfel spus, pinguinii au trăit încă din timpul dinozaurilor, și au supraviețuit momentului care a dus la dispariția giganților.

O dată pe an, pinguinii năpârlesc complet, iar noul penaj le crește după două-trei săptămâni.

Cu excepţia a două specii, celelalte trăiesc în colonii foarte mari, formate din circa 1.000 de păsări. De asemenea, majoritatea speciilor sunt fidele. Pinguinii nu au urechi la vedere, însă au un auz foarte fin, putând recunoaşte cu uşurinţă în colonie strigătul partenerului.

Un cuplu odată format rămâne ca atare până la moarte. Mascului este cel care se ocupă ce clocitul ouălor, în timp ce femelele vânează. El stă în picioare și ţine oul sub ele, într-o încreţitură a abdomenului, încălzindu-l cu căldura propriului corp.

Sursa foto: Facebook / The Humanity Project / Tobias Baumgaertner