Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea risotto-ului favorit al Reginei Elisabeta a II-a şi blestemul petrolierului „Independenţa”, la „Istorii de bun gust”, o nouă emisiune TVR 2

Povestea risotto-ului favorit al Reginei Elisabeta a II-a şi blestemul petrolierului „Independenţa”, la „Istorii de bun gust”, o nouă emisiune TVR 2
V-aţi întrebat ce mănâncă marinarii când pleacă pe vas? Dar ce înseamnă „mâncare ritualică”? De la „Istorii de bun gust”, o emisiune TVR 2 de antropologie gastronomică, aflăm în fiecare joi, de la ora 22:00, cum e „un altfel de gătit”, cu rețete culinare inedite, unele chiar „din alte vremuri”, dar şi cu istorii spectaculoase.

Realizatoarea Camelia Moise spune că atunci când găteşte o intersează povestea din spatele reţetei, de la mielul haiducesc şi ultimul dac liber, informaţii descoperite în situl de la Cucuteni, până la mâncarea ritualică, preferinţele regale sau tragedia petrolierului „Independenţa”, între datini şi gusturi memorabile. Rubrica permanentă a emisiunii va fi realizată de un antropolog culinar cu mare experienţă, Iulia Drăguţ.
Deci, care este meniul marinarilor? Răspunsul îl aflăm joi, 29 septembrie, de la ora 22:00, în prima ediţie a emisiunii „Istorii de bun gust”. Şi tot atunci îl vom cunoaşte pe Enrico Derflingher, unul dintre cei mai apreciaţi bucătari, despre care Regina Elisabeta a II-a spunea că prepară cel mai bun risotto din lume.

Limbă de vacă în unt, o delicatesă a marinarilor

În prima ediţie mergem la Constanţa, pentru a pregăti, în port, un preparat surpriză… Limbă de vacă în unt cu grăsime mare, smântână, verdeaţă şi usturoi, o specialitate pe care marinarii o servesc duminica.

Delicatesa este gătită de Chef Radu Zărnescu, vicepreşedintele Euro Toques International, cu sediul la Lyon. Cât timp se prepară mâncarea, alături de specialişti, Camelia Moise va rememora povestea petrolierului „Independenţa”, cea mai mare navă construită vreodată în România.

Ceremonialul de botez al navei „Independenţa” a avut loc pe data de 27 mai 1977, în prezența lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Evenimentul a fost marcat de la început de un eșec, pentru că sticla de șampanie lansată de Elena Ceaușescu nu s-a spart, ci doar a lovit bordajul navei. Incidentul a fost considerat un semn rău. Doi ani mai târziu, în timp ce revenea din al 19-lea voiaj, petrolierul a fost lovit de nava grecească Evriali. Scânteile produse au declanșat puternice explozii, care au făcut ca nava să eșueze arzând. Din echipajul de 45 de marinari, au murit 42. Numai trei au reușit să se salveze, iar incendiul a durat 29 de zile.

Bucătarul reginei

Regina Elisabeta a II-a era încântată de risotto-ul preparat de Chef Enrico Derflingher, iar povestea celebrului preparat care a primit numele „Regina Victoria” o vom afla în cel de-al doilea subiect de la „Istorii de bun gust”.

Enrico Derflingher, în vârstă de 56 de ani, a fost primul bucătar italian care a gătit pentru Castelul Windsor şi Palatul Buckingham, după 400 de ani de tradiție păstrată de Chefi bucătari francezi.

Rrisotto-ul preparat de el a fost servit la o cină importantă cu Ronald Reagan, George Bush și Mihail Gorbaciov, care a avut loc în 1989, înainte de căderea Cortinei de Fier. Tot atunci Chef Enrico Derflingher a primit un cadou inedit.

„Toți s-au întâlnit pentru prima dată, la un fel de cină „de dezgheț”. La sfârșitul primului fel, Regina Elisabeta a II-a a trimis după mine, a fost ca în filme. Am crezut că ceva nu e în regulă dar, în schimb, a spus că a mâncat cel mai bun risotto din lume. Și apoi m-a întrebat ce poate să-mi ofere… Am întrebat-o dacă pot să păstrez oala în care am gătit. Acel risotto s-a numit „Regina Victoria” și a devenit apoi crucea mea, condamnarea mea. L-am făcut pentru Olimpiada de la Londra, la Beijing, pentru G8, pentru G20, pentru vedetele americane. Acea oală îi aparținuse Reginei Victoria”, a povestit Enrico Derflingher, care a și gătit faimosul risotto pentru „Istorii de bun gust”, la TVR 2.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre