Povestea săpunului Cheia. O istorie cu războaie și capitalism

Povestea săpunului Cheia. O istorie cu războaie și capitalism
Cei  care au prins măcar copilăria în „Epoca de Aur” poate că își mai amintesc izul unicului săpun care se găsea în magazine. Avea o culoare indecisă – ocru spre alb. Și un miros aparte care nu putea fi numit parfum, dar care nici nu mirosea groaznic. Era, orișicât, epoca în care săpunurile aduse din străinătate, erau păstrate cu sfințenie în sertare, pentru a parfuma lenjeria.

Săpunul Cheia, cea mai veche marcă de săpun autohton, care, după două războaie, comunism și Revoluție a reînviat în capitalism, împlinește, azi, 135 de ani.

La 3 martie 1886 la Galați, cu adresa pe strada Traian nr. 21 – 23, la primăria orașului, se înregistra deschiderea fabricii de săpun Apollo. Aceasta aparținea industriașului L. Braustein. Produsul acesteia era  celebrul săpun Cheia.

Timp de aproape un secol, a fost singura varianta pentru igiena personală ori pentru curățenia casei și a urbei. Detergentul, gelul de duș și alte produse de igienă cu care ne facem azi viața ușoară, pur și simplu nu erau inventate.

Povestea săpunului Cheia

În timp de război a fost săpunul soldatului român, săpunul folosit și la spălarea uniformei dar și a mâinii sau la bărbierit. În timpul epidemiilor din 1935 sau 1971 au avut acces la el doar oamenii bogați.

Fundamentat pe principii de „old century soap”, azi, săpunul Cheia, spun cei care îl produc, e o producție sustenabilă. Producția e 100% românească, iar compoziția e bio și nonalergenică.

Săpunul Cheia a intrat în capitalism

În prezent, brandul vinde peste 200 de produse inspirate din celebrul săpun  al bunicilor și străbunicilor noștri. S-a ajuns aici după o poveste interesantă. După Revoluţia din 1989, fabrica de săpun (care în comunism fusese naționalizată), a fost vândută la fier vechi. În noiembrie 2010, statul român a pierdut protecţia pe marcă.

Omul de afaceri Alin Lazlo a decis să facă toate demersurile necesare pentru a cumpăra numele. Iar doi ani mai târziu, în 2012, a început producţia de săpunuri Cheia pe principiul handmade şi total natural.

Sursa foto: Facebook / Săpunul Cheia

Exclusiv. Declarație emoționantă de dragoste făcută de Smiley iubitei sale. E fără cuvinte