Povestea senzațională a lui Mitică Popescu și Leopoldinei Bălănuță. Iubire ca a lor se întâlnește poate doar în povești

Povestea senzațională a lui Mitică Popescu și Leopoldinei Bălănuță. Iubire ca a lor se întâlnește poate doar în povești
Mitică Dragomir a murit, marți, la ora 17.15, pe patul de spital. Era internat la Terapie Intensivă, la Elias, de mai bine de două săptămâni. Maestrul avea 86 de ani.

Actorul Mitică Popescu a fost singur în ultmii 23 de ani, după ce marea lui iubire Leopoldina Bălănuță, s-a prăpădit.

Leopoldina Bălănuță, marea iubire a lui Mitică Popescu

Pe Leopoldina Bălănuță, marea sa iubire și femeia care i-a devenit soție, a întâlnit-o la vremea când se juca piesa „Matca” a lui Marin Sorescu. Spectacolul s-a bucurat de un imens succes. În piesă, Mitică Popescu interpreta rolul logodnicului Leopoldinei.

Între Poldi și Mitică (Dumitru) Popescu a existat doar o amiciție, dar în turnee s-au cunoscut mai bine și, încet-încet, s-au îndrăgit.

„Am realizat că o iubesc pe Poldi atunci când a fost internată timp de o lună și jumătate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam în fiecare zi, îi duceam de mâncare și stăteam cât mai mult posibil lângă ea. Și acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorința și m-am bucurat de bucuria ei”, povestea Mitică Popescu, într-un interviu mai vechi.

După externarea din spital, Leopoldina Bălănuță i-a cerut lui Mitică Popescu să se mute împreună.  S-au căsătorit la trei luni după cutremurul din martie 1977. În ziua cununiei, pe 2 iunie, Mitică Popescu a trebuit să fie prezent la spectacolul „Cântarea României”. Leopoldina Bălănuță l-a așteptat două ore la Starea Civilă din Piața Amzei. Actorul a venit transpirat, dar fericit că își indeplinește visul.

În acelasi an, la Focșani, și-au petrecut Revelionul la casa părinților Leopoldinei Bălănuță. Tatal actriței, preot, i-a cununat religios în acea noapte. Mitică Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Bălănuță, 42 de ani. Actrița evitase să se mărite până atunci pentru că era o fire bolnăvicioasă. Înainte de a-l întâlni pe Mitică Popescu suferise șase operații.

Mitică Popescu, văduv timp de peste 20 de ani, dar se comporta ca și cum ea încă era alături de el

Pe 14 octombrie 1998, Leopoldina Bălănuță și soțul ei Mitică Popescu au urmărit meciul de fotbal Ungaria – România. S-au enervat cumplit când spectatorii maghiari au fluierat imnul de stat al României. La scurt timp, Leopoldina Bălănuță a acuzat dureri abdominale.

La miezul noptii, a ajuns la Spitalul de Urgență. Chiar în acea noapte, Leopoldina Bălănuță a fost operată, dar în dimineața zilei de 15 octombrie, la ora 7.00, marea actriță a murit.

La mulți ani de la clipa în care „Poldi”, cum îi ziceau prietenii, a plecat spre stele, maestrul Mitică Popescu se comportă că și cum ea ar fi încă alături de el. Scoate verigheta de pe deget doar dacă joacă pe scenă și e necesar.

A rămas fidel Teatrului Mic, unde a jucat până la pensionare. Apoi a intrat în proiectul de la TVR, „D-ale lui Mitică”, emisiune devenită un fel de emblemă de weekend a canalului TVR2.

Mitică Popescu: ”Sper să mă ajute Dumnezeu să trăiesc cât vrea el”

Anul trecut, când Mitică Popescu a împlinit 85 de ani, pe 2 decembrie, acesta spunea că își dorește să trăiască…

„În primul rând îmi doresc să fiu sănătos. Îmi mai doresc ca oamenii, din simple cunoştinţe să redevină prieteni, ca înainte de pandemie, nenorocirea asta care s-a abătut asupra noastră. Îmi pare rău că aceste momente dificile nu ne-au apropiat. Sper însă să devenim mai înţelepţi şi îmi doresc să se facă filme bune şi pentru noi. Mai sper să mă ajute Dumnezeu să trăiesc cât vrea el. Pentru că, aşa cum se întâmplă şi în cazul talentului, totul e de la Dumnezeu”, sunt gândurile lui Mitică Popescu la împlinirea vârstei de 85 de ani.

Pe îndrăgitul actor îl putem vedea şi în emisiunea „D`ale lu` Mitică”, în fiecare duminică, de la ora 17:00, pe TVR 2.

Condamnat și întemnițat pe nedrept

Actorul a trecut prin infernul închisorilor comuniste timp de trei ani, începînd din 1959. A fost închis pentru nimic, așa cum se condamnau oamenii atunci. A întrerupt studiile teatrale, reluate cu greu mai târziu, din cauza etichetei care li se aplică celor închiși. A trăit toată viață sub semnul modestiei.

Din cauza acestei experiențe dureroase, până după vârsta de patruzeci de ani, Mitică Popescu era aproape necunoscut. Modest, nespectaculos, cu o tipologie de om simplu. Îşi făcea conştiincios datoria pe scena Teatrului Mic şi prin rolişoare de film şi televiziune.

Și acum este la fel. Bucureștenii îl intâlneau pe stradă, mergând pe jos. Dacă nu-l cunoști, nu ai cum să îți dai seama că bărbat gânditor de pe Calea Victoriei, va fi, peste numai câteva ore, la final de spectacol pe scenă Teatrului Mic.

Recomandarile noastre