Mitică Popescu, singur la 84 de ani. Este activ și acum

Mitică Popescu, singur la 84 de ani. Este activ și acum
Actorul Mitică Popescu a bucurat publicul ani la rând şi continuă să o facă şi acum, cu emisiunea ”Dʹale lu Mitică” pe care o prezintă la TVR 2. Este singur de 22 de ani, după ce marea lui iubire s-a prăpădit.

Mitică Popescu este unul dintre cei mai iubiți actori români pentru rolurile sale, dar și pentru că este încă foarte activ. Pe 2 decembrie, împlinește 84 de ani. La mulți ani, maestre!

Mitică Popescu este activ și acum, la 84 de ani

Deși are o vârstă venerabilă, actorul Mitică Popescu muncește. Are în spate o carieră de aproape 50 de ani și îi place ceea ce face. În plus, ca orice artist, pensia este mică și este nevoit să accepte aranjamente profesionale pentru un ban în plus.

Emisiunea ”Dʹale lu Mitică” pe care o prezintă la TVR 2 este una longevivă și de succes.

Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori: „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

Rolul lui Cocoșilă din „Moromeții” a rămas memorabil

Mitică Popescu trebuia să fie preot

Actorul s-a născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti. Mama sa a vrut ca acesta să devină preot, dar el a mers la facultatea de teatru şi a devenit actor. Bine a făcut, căci acum are cu ce se lăuda, iar publicul a cunoscut talentul său pus în atâtea roluri.

Puțini oameni știu că actorul a trecut prin infernul închisorilor comuniste timp de trei ani, începînd din 1959. A fost închis pentru nimic, așa cum se condamnau oamenii atunci.

A fost nevoit să își întrerupă studiile teatrale, reluate cu greu mai târziu, din cauza etichetei care li se aplică celor închiși. A trăit toată viață sub semnul unei modestii care a caracterizat o întreaga Generație de actori de Aur ai României.

Din cauza acestei experiențe dureroase, până după vârsta de patruzeci de ani, Mitică Popescu fusese aproape necunoscut. Modest, nespectaculos, cu o tipologie de om simplu, îşi făcea conştiincios datoria pe scena Teatrului Mic şi prin rolişoare de film şi televiziune.

Și acum este la fel. Îl intâlnești pe stradă, mergând pe jos. Dacă nu-l cunoști, nu ai cum să îți dai seama că acest bărbat, care trecea adesea gânditor și deloc grăbit pe Calea Victoriei, va fi, peste numai câteva ore, la final de spectacol pe scenă Teatrului Mic, aclamat de un public impresionant minute în șir.

Rolul lui Cocoșilă din „Moromeții” a rămas memorabil, dar în general orice apariție a sa s-au lasat cu aplauze furtunoase.

Leopoldina Bălănuță, marea iubire a lui Mitică Popescu

Pe Leopoldina Bălănuță, marea sa iubire și femeia care i-a devenit soție, a întâlnit-o la vremea când se juca piesa „Matca” a lui Marin Sorescu, care s-a bucurat de un imens succes. În piesă, Mitică Popescu interpreta rolul logodnicului Leopoldinei. Destinul a vrut ca actorul să fie distribuit alături de Leopoldina Bălănuță și în spectacolele ”După cadere” și ”Stâlpii societății”.

Leopoldina Bălănuță și Mitică Popescu s-au căsătorit la trei luni după cutremurul din martie 1977

Între Poldi, cum era alintată Leopoldina Bălănuță, și Mitică (Dumitru) Popescu a existat doar o amiciție, dar în turnee s-au cunoscut mai bine și, încet-încet, s-au îndrăgit.

”Am realizat că o iubesc pe Poldi atunci când a fost internată timp de o lună și jumătate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam în fiecare zi, îi duceam de mâncare și stăteam cât mai mult posibil lângă ea. Și acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorința și m-am bucurat de bucuria ei”, povestea Mitică Popescu, într-un interviu mai vechi.

S-au înțeles unul pe altul în fiecare moment al vieții lor. Poate tocmai de aceea, la mulți ani de la clipa în care „Poldi”, cum îi ziceau prietenii, a plecat spre stele, maestrul Mitică Popescu se comportă că și cum ea ar fi încă alături de el. Scoate verigheta de pe deget doar dacă joacă pe scenă și e necesar.

Leopoldina Bălănuță și-a așteptat două ore mirele

După externarea din spital, Leopoldina Bălănuță i-a cerut lui Mitică Popescu să se mute împreună.  S-au căsătorit la trei luni după cutremurul din martie 1977. În ziua cununiei, pe 2 iunie, Mitică Popescu a trebuit să fie prezent la spectacolul „Cântarea României”. Leopoldina Bălănuță l-a așteptat două ore la Starea Civilă din Piața Amzei. Actorul a venit transpirat, dar fericit că își indeplinește visul.

În acelasi an, la Focșani, și-au petrecut Revelionul la casa părinților Leopoldinei Bălănuță. Tatal actriței, preot, i-a cununat religios în acea noapte.

Mitică Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Bălănuță, 42 de ani. Actrița evitase să se mărite până atunci pentru că era o fire bolnăvicioasă. Înainte de a îl întâlni pe Mitică Popescu suferise șase operații.

Cum a murit Leopoldina Bălănuță

Pe 14 octombrie 1998, Leopoldina Bălănuță și soțul ei Mitică Popescu au urmărit meciul de fotbal Ungaria – România și s-au enervat cumplit când spectatorii maghiari au fluierat imnul de stat al României. La scurt timp, Leopoldina Bălănuță a acuzat dureri stomacale foarte mari.

La miezul noptii, Mitică Popescu își transporta soția la Spitalul de Urgență. Chiar în acea noapte, Leopoldina Bălănuță a fost operată, dar în dimineața zilei de 15 octombrie, la ora 7.00, marea actriță a murit.


Cine este rugbistul care găteşte la „Chefi la cuțite”. Vrea să învingă bucătarii cu diplomă!