Prăjitura de post cu foi cu bulion și cremă de griș este una dintre cele mai apreciate prăjituri de post. Avantajul ei e că se prepară foarte ușor și repede.
Ingrediente pentru prăjitura de post cu foi cu bulion și cremă de griș
Pentru foi cu bulion: 10 linguri de bulion, 10 linguri de ulei, 10 linguri de zahăr, 1 praf sare, 1 plic praf de copt( 5 gr), 350 gr făină
Pentru crema de griș: 500 ml apă, 100 gr griș, 150 gr zahăr, 1 praf de sare, 200 gr margarină de calitate
În plus: 400 gr gem de prune
Mod de preparare pentru prăjitura de post
Modul de preparare al acestei delicioase prăjituri de post este destul de simplu, însă trebuie puțină răbdare la întinsul foilor și coacerea lor pe dosul tăvii.
Pentru aluatul de foi cu bulion se amestecă mai întâi bulionul cu uleiul și zahărul până când zahărul se topește. Apoi se încorporează făina amestecată cu sarea și praful de copt. Se frământă un aluat compact care se acoperă cu folie de prospețime și se lasă la odihnit, atât cât să se încălzească cuptorul la 180 de grade.
Aluatul se împarte în patru părți egale. Se întinde fiecare parte de aluat într-o foaie cât dimensiunea tăvii folosite, tava clasică de aragaz. se întind foile direct pe hârtia de copt, apoi se transferă pe dosul tăvii. Se coc foile de aluat cu bulion pentru maxim 5 minute fiecare, la 180 de grade.
Cum se prepară crema de griș
Crema se prepară exact cum preparăm grișul cu lapte. Se fierbe apa și se adaugă grișul în ploaie. Se amestecă continuu, iar când grișul este aproape fiert se adaugă și zahărul și un praf de sare. Crema se poate aromatiza după gust: cu lămâie, cu vanilie, etc. Crema de griș se acoperă la contact cu folie de prospețime și de lasă la răcit. Când este perfect rece, se încorporează în ea, treptat, margarina spumată în prealabil cu mixerul.
În final, în tava pe dosul căreia s-au copt foile se așază prima foaie cu bulion. Peste aceasta se întinde jumătate din cremă. Se acoperă cu a doua foaie de aluat, iar peste aceasta se întinde gemul de prune. Urmează a treia foaie de aluat, crema de griș și ultima foaie cu bulion. Peste prăjitura astfel asamblată se așază o hârtie de copt, apoi o greutate și se dă la rece de pe o zi pe alta. A doua zi foile vor fi frăgezite, iar prăjitura de post se va putea secționa frumos.
Sursa: Chefi la cuțite
Anca Țurcașiu și-a dat „Reset” la 50 de ani. Să vedeți cum
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook