Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră. Pentru conturi false pe Facebook se face pușcărie

Premieră. Pentru conturi false pe Facebook se face pușcărie
În premieră în țara noastră, o instanță a decis că este o infracţiune ca o persoană să deschidă un cont pe Facebook cu numele altei persoane. Se face pușcărie.

Magistrații  de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a  decis că persoanele care îşi deschid conturi pe Facebook cu numele altor persoane comit o infracţiune. Primul condamnat va face ani grei de pușcărie.

Premieră. Pentru conturi false pe Facebook se face pușcărie

Sunt foarte multe conturi pe social media care folosesc numele altor persoane. Mai mult, postează fără acordul acelei persoane informaţii, fotografii şi imagini video, scrie evz.ro.

Un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare  pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private.

Bărbatul a deschis un cont fals şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu aceasta.

Bărbatul în cauză şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii.

În imagini o înfăţişau dezbrăcată. Ce este mai grav, bărbatul a urcat filmuleţe în care cei doi apăreau întreţinând relaţii intime.

Bărbatul a nu s-a oprit aici, a creat un profil pe un site pentru adulţi pe numele fostei iubite.

Folosirea conturilor false este infracțiune

La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au decis:

„Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ publicată de Agerpres.


Gigi Becali îi mulțumește lui Dumnezeu pentru pușcărie: „Nu am cârtit”

Gică Popescu, amintiri din pușcărie: ”M-am prăbușit!”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre