Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima farmacie din țară a fost la Sibiu, acum peste 700 de ani. Tot acolo a fost și primul spital ”de stat”

Prima farmacie din țară a fost la Sibiu, acum peste 700 de ani. Tot acolo a fost și primul spital ”de stat”
Primul spital de pe actualul teritoriu al României a fost atestat acum 729 de ani, la Sibiu. Tot acolo a fost deschisă și prima farmacie din țară, care a funcționat 300 de ani.

Știați? Primul spital din România a fost atestat documentar la 24 iunie 1292. O casă din centrul orașului Sibiu a fost cedată, cu toate „per­ti­nenţele” ei, călugărilor din Ordinul Sfântului Spirit. Erau îngrijiți sărmanii și neputincioșii.

Prima farmacie din țară a fost la Sibiu, acum peste 700 de ani

Prima farmacie și primul spital din România au fost înfiițate la Sibiu, acum multe sute de ani. Fosta mânăstire de pe strada Azilului din Sibiu este locul în care a funcţionat primul spital de pe actualul teritoriu al României. După două secole, sibienii reuşesc să aibă și o farmacie, în 1494. Fraţii din Ordinul Sfântului Spirit  se obligau să asigure serviciul divin şi să îi susţină spiritual pe bolnavii internaţi sau pelerinii găzduiţi aici. Con­strucţiile se extind pe măsura trecerii timpului, spitalul se dezvoltă.

Sediul primei farmacii din România nu mai există. Ea a fost deschisă în 1494. Sediul s-a aflat în Piaţa Mare, în trecut şi se numea ”farmacia oraşului”. Acum, aici se află turnul Bisericii Romano-Catolice.

Turiştii pot vizita acum Muzeul de Istoria Farmaciei din Piaţa Mică din Sibiu, care se află în locul în care a funcţionat, din anul 1600, a treia farmacie ca vechime din Sibiu, „La Ursul Negru”, scrie tribuna.ro.

Sediul primei farmacii din România nu mai există. Ea a fost deschisă în 1494. Sediul s-a aflat în Piaţa Mare din Sibiu

Prima farmacie din România a funcţionat 300 de ani

„Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu a fost inaugurat în oraşul nostru datorită faptului că prima farmacie din România a funcţionat aici. Ea a fost deschisă în 1494. Sediul s-a aflat în Piaţa Mare, în trecut şi se numea «farmacia oraşului». Un alt motiv este acela că primul spital din România s-a aflat tot la Sibiu, în 1292, un spital mănăstiresc. Foarte important pentru tradiţia sibiană, este faptul că încă din anii 1800, erau deja şapte farmacii particulare. Farmacia «La Ursul Negru». Această farmacie a funcţionat peste 300 de ani, iar în anul 1949 a fost naţionalizată, ea devenind direct sediul muzeului pe care astăzi îl pot vizita vizitatorii Muzeului Naţional Brukenthal. Muzeul este unul unic pentru ţara noastră, de asemenea şi colecţiile. Suntem singurul muzeu din ţară, de istoria farmaciei, care deţinem şi colecţii homeopate, dar şi alopate. Patrimoniul nostru depăşeşte 6.900 de piese”, a declarat muzeograful Ana-Maria Păpureanu.

Primul angajat la farmacie, un sas

Prima farmacie din România era ceea ce numim astăzi „de stat” sau „publică”, având angajat un farmacist sas. După un an de la înfiinţare, sibienii au adus din Germania un diriginte care să le conducă farmacia.

Prima farmacie din România a fost una orăşenească, până în anul 1704, când a trecut în proprietate particulară. Proprietarul farmaciei, medicul Georg Vette, a mutat sediul farmaciei în casa lui unde se află și în prezent, la Casa Albastră din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. Doctorul a numit această farmacie „Vulturul Negru”.

”Prima chitanţă datează din anul 1494, cu care farmacistul Johannes primeşte din partea oraşului leafa de 0,50 florini. Pentru conducerea farmaciei, scrie cronicarul Sigerus, a fost adus un farmacist cu numele de Martinus Flaschner.

Până în secolul al XVI-lea, la Sibiu, prepararea medicamentelor şi funcţionarea farmaciei trebuiau să respecte normele impuse de universitatea de la Viena (Austria), unde exista o facultate de medicină. Farmaciştii din Sibiu lucrau săptămâni pentru a putea prepara unele remedii pentru bolnavi. Majoritatea ”leacurilor” se importau medicamente din Viena (Austria) şi Budapesta (Ungaria).

Farmacia a fost închisă de mai multe ori

Farmacia din Sibiu a fost închisă după 13 ani de la deschidere, din cauza crizei economice din anii 1500. Închiderea a durat 17 ani, ceea ce a dus la demisia medicului şef de atunci al oraşului, care a preferat să plece la Budapesta (Ungaria). Nu avea un farmacist care să-i prepare medicamentele la Sibiu pentru pacienţi.

Tot la Sibiu a apărut, la 1793, și prima carte de medicină ro­mânească scrisă de medicul oculist Ioan Piuariu-Molnar, „Sfătuire către studenţii în chirurgie”. Acesta se şi stabileşte la Sibiu, fiind numit „medic oculist al Ma­relui Principat al Transil­vaniei” şi „protome­dicus” al Ardealului, arată tribuna.ro.

În 1972 pentru public, la Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu a fost inaugurată o farmacie vieneză din secolul XVIII, care încă mai păstrează chiar şi remedii care astăzi nu se mai folosesc, de la ochi de raci, praf de gândaci sau praf de mumie. Sursa: tribuna.ro.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre