Primul deces din cauza West Nile în România

Primul deces din cauza West Nile în România
Un bărbat în vârstă de 63 de ani din județul Dolj a murit, la două zile după prezentarea simptomelor specifice infectării cu virusul West Nile. Este primul caz din România.

De la începutul supravegherii infecțiilor cu virusul West Nile, au fost patru cazuri. Însă, bărbatul din Dolj este primul care a și murit după ce s-a îmbolnăvit.

Primul deces cauzat de West Nile în România

Virusul West Nile a făcut prima vuctimă. Un bărbat din județul Olt a murit, pe 27 august, în urma infectării cu West Nile. Vârstnicul a fost confirmat infectat cu virusul transmis de țânțari, însă abia după deces. Potrivit ultimei raportări, în România, la momentul actual mai sunt alte trei cazuri de infectare cu West Nile.

„De la începutul supravegherii infecţiei cu virusul West Nile (07.06.2021) până la data de 2.09.2021 s-au înregistrat 4 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din care la un caz a survenit decesul. În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile s-au înregistrat în judeţele: Bacău (1 caz), Olt (1 caz), Dolj (1 caz) şi în Bucureşti (1 caz)”, a transmis INSP, scrie evz.ro.

Recomandări pentre evitarea îmbolnăvirii

Specialiștii vă recomandă:

  • evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi,
  • să utilizeze substanțe chimice repelențe împotriva țânțarilor
  • împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre)
  • desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei
  • îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Cum se manifestă virusul West Nile

Întrebat care sunt simptomele în urma contractării West Nile, medicul Virgil Musta a explicat. „În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături. După aceea, apar fenomenele neurologice: halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”.

În anii 1900, au fost raportate peste 100 cazuri de deces

În anii 90, în Capitală s-a înregistrat un număr mare de cazuri de encefalită, din cauza invaziei țânțarilor, ca urmare a ploilor. Pe atunci, în București au fost raportate peste 100 de cazuri de deces din cauza bolilor transmise de aceste insecte.

„În București, în anii 90, a fost un număr mare de cazuri de encefalită, a fost o perioadă când a plouat foarte mult, subsolurile caselor erau inundate și tânțarii s-au dezvoltat. Din nefericire, au dobândit acest virus și atunci au creat o situație dificilă cu peste 100 de morți din câte țin minte în acea perioadă.

De atunci, această encefalită este monitorizată. În fiecare an, la începutul lunii mai, până la sfârșitul toamnei, noi avem obligația să efectuăm investigațiile specifice și să transmitem rezultatele la Institutul Cantacuzino”, a spus Virgil Musta.