PRIN VIS – spectacol la intersecția artelor, la Teatrul Național din Timișoara

PRIN VIS – spectacol la intersecția artelor, la Teatrul Național din Timișoara
Vineri, 29 aprilie, de la ora 19,00 la Sala 2, Teatrul Național din Timișoara aniversează Ziua Mondială a Dansului cu spectacolul PRIN VIS.

De patru decenii, în ziua de 29 aprilie se sărbătorește peste tot în lume Ziua Mondială a Dansului, o inițitivă a Institutului Internațional de Teatru din cadrul UNESCO.

Teatrul Național din Timișoara explorează de peste un deceniu teatralitatea dansului, iar actorii Naționalului susțin partituri coregrafice complexe în mai multe spectacole aflate în repertoriu. Este și cazul spectacolului PRIN VIS, un spectacol hipnotic de teatru-dans, plasat la intersecția celor două arte, un fascinant și emoționant road-movie „pe dos” în care un vechi Cadillac anulează granițele dintre realitate și ficțiune și se transformă într-un adevărat portal către poveștile fascinante articulate în jurul său.

Un spectacol la intersecția artelor

„Un vis într-un vis într-un vis într-un vis”, așa este anunțat spectacolul Naționalului timișorean. Un spectacol la intersecția dansului cu teatrul și, mai cu seamă, cu filmul, PRIN VIS propune o călătorie virtuală prin cea de-a șaptea artă, accidentul unui obiect fizic – mașina – declanșează mult mai subtile alte accidente – ale memoriei colective, dar și ale amintirilor personale.

Spectacolul Teatrului național din Timișoara este parte a programului MixART. Acesta este semnat de Pál Frenak, celebru coregraf european, iar distribuția îi reunește pe actorii Laura Avarvari, Cătălin Ursu, Mara Opriș, Alina Ilea, Flavia Giurgiu, Daniela Bostan, Darius Zet, Raul Lăzărescu, Ionuț Iova și Răzvan Ciocoi.

Biletele pot fi achiziționate on-line pe www.tntimisoara.com sau fizic, de la Agenția de bilete „Mărășești” (str. Mărășești nr. 2, marți – duminică, între orele 11 – 19). Elevii și studenții beneficiază de 75% reducere din prețul întreg al biletelor. De asemenea, pensionarii și grupurile au o reducere de 50% din tariful integral al unui bilet.

Ziua Mondială a Dansului îl celebrează pe creatorul baletului modern

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua Mondială a Dansului, în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO.

În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Jean Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului şi baletului, s-a născut la Paris şi este considerat creatorul baletului modern.

Sursa foto: Adrian Pîclișan / TNTm