Simona Ionescu / Redactor Șef

Profețiile care s-au adeverit. Nostradamus a „văzut” războiul din Ucraina: „Va fi o foamete de proporții biblice”

Profețiile care s-au adeverit. Nostradamus a „văzut” războiul din Ucraina: „Va fi o foamete de proporții biblice”
Profețiile celebrului astrolog Nostradamus, care suscită interes de secole, ne dau fiori. Vizionarul a reușit să vadă în viitor și să anunțe pademia cu noul coronavirus, dar și războiul din Ucraina.

De asemenea, în catrenele sale a avertizat lumea că va avea parte de o „foamete de proporții biblice”.

Lucrarea „Les Propheties”, care a apărut în 1555, cuprinde previziuni până în anul 3797, pretind cei care au cercetat profețiile lui Nostradamus, medic în secolul XVI. Unele dintre ele s-au adeverit în proporție de 70% până acum, dar multe au fost interpretate greșit.

Scepticii l-au considerat însă un simplu șarlatan inteligent care profita de cei creduli.

Nostradamus a reușit să prezică domnia lui Napoleon, cel de-al Doilea Război Mondial, ascensiunea lui Hitler, asasinarea președintelui american John F. Kennedy sau aselenizarea.

Într-un catren, Nostradamus pare să prezică chiar și prăbușirea Turnurilor Gemene din 11 septembrie 2001. Autorul vorbește despre „cerul în flăcări”, „noul oraș”, „trăsnet uriaș” și „doi frați răpuși”.

Schimbări neașteptate în plan politic

Nostradamus a prezis, se pare, și pandemia de coronavirus. Conform intepretărilor recente, în 2021 omenirea s-ar confrunta cu o foamete de proporții biblice. De asemenea, tot acum s-ar putea întâmpla evenimente naturale catastrofale. Astfel, o cometă va lovi Pământul sau va ajunge foarte aproape de Terra.

Astrologul a anunțat și schimbări neașteptate în plan politic. Se crede că lucrurile vor scăpa de sub control la nivel mondial, iar oamenii vor resimți nu doar multă suferință, dar și un sentiment de neputință accentuat.

Cine a fost Nostradamus

Michel de Nostradame s-a născut în 1503 și a fost medic, cabalist și farmacist francez. În 1533, el a fost acuzat de erezie pentru că ar fi făcut o afirmație ireverențioasă despre o statuie a Fecioarei Maria. Când s-a întors acasă, a aflat că atât soția, cât și cei doi copii muriseră de ciumă.

Traumatizat de pierdere, în următorii zece ani medicul și-a reluat călătoriile prin mai multe regiuni din Franța, Italia și Sicilia, reușind să-și câștige faima de făcător de minuni. La 44 de ani, s-a căsătorit a doua oară cu Anne Ponsarde Gemelle, o văduvă bogată, cu care a avut șase copii.

Cum noua sa situație financiară îi permitea să nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre științele oculte. Și-a transformat podul casei în observator astronomic, unde, urcat pe trepied, urmărea bolta înstelată și susținea că află secretele viitorului de la lumina interioară, vocea.

La început, și-a făcut cunoscute prezicerile printr-o serie de cărțulii modeste pe care a început să le publice din 1550.

Cum și-a câștigat celebritatea

Nostradamus a fost invitat la Paris, în 1556, mai mult pentru amuzament. Dar profețiile sale despre regele Henric al II-lea îi vor aduce faima internațională. Una dintre acestea părea adevărată, dar fără de îndoială ridicolă, sugerând că un bărbat chior va deveni curând rege. O alta, în mod caracteristic criptică, interpretabilă:

”Leul tânăr îl va înfrânge pe cel mai bătrân pe câmpul de luptă, într-o singură luptă. Îi va străpunge ochii în cușca aurită; două răni într-unul, apoi va pieri de o moarte năprasnică”.

La 1 iulie 1559, pe când regele participa la un turnir, accidental, lancea prietenului său, care îi era adversar în competiție, a străpuns coiful regal de aur și a pătruns în ochi. Făptașul îngrozit, contele de Montgomery, era mai tânăr decât suveranul; o așchie din arma ruptă i-a provocat acestuia o a doua rană, iar regele a îndurat dureri cumplite timp de zece zile, după care a murit. În tot acel timp el avea să fie și să rămână singurul suveran al Franței cu un singur ochi.

Și-a ascuns cele 2.000 de profeții în versuri vagi

În 1555, Nostradamus a publicat primele 100 de profeții (din cele aproape 2.000) și a avut un mare succes. Fiecare prezicere constă din patru versuri, un catren, dar niciunul nu aduce a poezie. Vizionarul susținea că acest stil îl proteja de pedeapsa celor puternici, care nu păreau să fie întotdeauna încântați de ceea ce le prezicea. Discipolii lui susțin că atunci când a publicat Profețiile, pentru a nu fi persecutat de Biserică, și-a “ascuns” previziunile în versuri vagi, paragrafe întregi în alte limbi și multe alte trucuri ce au dat o aură de mister scrierilor lui, lucruri ce au permis ca acestea să fie interpretate în nenumărate moduri.

Previziunile lui nu au date și conțin descrieri evazive, așa că citatele pot fi interpretate după bunul plac, ceea ce discipolii lui Nostradamus au continuat să faca după moartea sa. Multi experti cred că “profețiile” erau doar observații despre evenimentele curente din perioada lui Nostradamus și nu o încercare de a prezice viitorul.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre