Simona Ionescu / Redactor Șef

Războiul bate la ușă? Reprezentantul Uniunii Europene liniștește lumea: Diplomația şi presiunile asupra Rusiei ar putea duce la evitarea unui război în Ucraina

Războiul bate la ușă? Reprezentantul Uniunii Europene liniștește lumea: Diplomația şi presiunile asupra Rusiei ar putea duce la evitarea unui război în Ucraina
Declarație liniștitoare la CNN, aseară. Un important reprezentant al Uniunii Europene a avut o intervenție care a făcut înconjurul lumii.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a oferit un scurt interviu în cadrul emisiunii „Tonight”, de la CNN, luni seara. Conform celor declarate de el, diplomații europeni și americani nu s-au retras din Ucraina de teama unui război iminent.

Borrell a afirmat că blocul comunitar nu şi-a retras, încă, personalul diplomatic din Ucraina întrucât nu consideră că există un motiv pentru un astfel de demers, în acest moment.

„Statele Unite nu au evacuat personal, ci au spus doar că angajaţii neesenţiali care îşi doresc să plece din Ucraina vor putea face acest lucru. Noi nu vedem, însă, o necesitate de a îndemna personalul nostru neesenţial să plece”, a spus Borrell la CNN, citat de Rador.

Există risc de război?, a fost întrebat Borrell. „Suntem angrenaţi în diplomaţie, în tentative de a detensiona situaţia. Nu voi face presupuneri în legătură cu riscul de război. Evident, există o ameninţare, trebuie să o confruntăm. Însă acum datoria noastră este de a evita această ameninţare”, a răspuns înaltul diplomat al UE.

„Discutăm cu SUA şi cu NATO

„Discutăm despre solicitările pe care Rusia le-a prezentat către Statele Unite şi NATO. Rusia îşi doreşte să îşi asigure securitatea, după cum afirmă. Ei bine, dacă ei vor să vorbească despre securitatea lor, pot vorbi cu oricine vor. De fapt, ei vorbesc despre structura securităţii în Europa. De aceea discutăm cu SUA şi cu NATO, pentru a prezenta perspectiva europeană.

Dacă diplomaţia va eşua, noi suntem foarte avansaţi în pregătirile pentru un răspuns la orice fel de posibilă agresiune a Rusiei. Prin măsuri, care presupun, în mod cert, sancţiuni. Nu doar din partea noastră, ci în coordonare cu partenerii noştri: Statele Unite, Marea Britanie şi Canada. Şi credeţi-mă, că sancţiunile vor avea o capacitate puternică de descurajare.

Acum ne aflăm, însă, într-o poziţie de disuasiune şi de aceea avem discuţii bilaterale cu Statele Unite şi cu NATO. Dar şi cu OSCE, în Formatul Normandia – Franţa şi Germania. Iar eu cred că tot acest context al eforturilor diplomatice ar trebui să ducă la evitarea unui război”, a punctat înaltul reprezentant al UE pentru politică externă.

„Există, desigur, motive de îngrijorare, însă nu trebuie să ajungem la un atac de panică”, a concluzionat Josep Borrell, citat de Rador.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre