Simona Ionescu / Redactor Șef

Regele Charles își pune pe cap coroana înainte de încoronare. Se întâmplă ceva important cu ea

Regele Charles își pune pe cap coroana înainte de încoronare. Se întâmplă ceva important cu ea
Coroana Sfântului Edward reprezintă piesa centrală istorică a bijuteriilor coroanei Regatului Unit al Marii Britanii. Este coroana cu care au fost încoronați ultimii regi ai monarhiei britanice.

Regele Charles se pregătește să își pună pe cap coroana înainte de încoronare. Aceasta a și fost scoasă din Turnul Londrei, unde este ținută și păzită, în afara momentelor oficiale în care regele sau regina în exercițiu o poartă. Coroana Sfântului Edward, cea cu care vca fi încoronat și noul rege, Charles al III-lea, a fost scoasă din Turnul Londrei pentru a permite începerea lucrărilor de modificare în vederea încoronării de sâmbătă, 6 mai 2023.

Conform tradiției, Regele va fi încoronat cu Coroana Sfântului Edward în timpul slujbei de încoronare de la Westminster Abbey. Regele va purta, de asemenea, Coroana Imperială de Stat în timpul slujbei.

Coroana Sfântului Eduard este coroana folosită istoric în momentul Încoronării și purtată de Majestatea Sa Regina Elisabeta la Încoronarea sa din 1953. A fost confecționată pentru Carol al II-lea în 1661, ca înlocuitor al coroanei medievale care fusese topită în 1649. Se credea că originalul datează de la sfântul regal din secolul al XI-lea, Eduard Mărturisitorul – ultimul rege anglo-saxon al Angliei.

Cu coroana Sfântului Edward a fost încoronată și Regina Elisabeta a II-a

Coroana Sfântului Edward a fost realizat în 1661 pentru încoronarea lui Carol II și restaurarea monarhiei. Se știe că a costat 13.000 de lire sterline – aproximativ cât trei nave de război.  Coroana a fost comandată de la orfevrul regal, Robert Vyner, în 1661. Ulterior, Lordul Protector Oliver Cromwell a vândut sau a distrus coroana regală medievală, îndepărtând bijuteriile și topind aurul în monede cu ștampila „Commonwealth of England”.

Deși nu este o replică exactă a designului medieval, ea urmează originalul prin faptul că are patru cruci-pattée și patru flori de iris, precum și două arcuri. Este alcătuită dintr-o ramă de aur masiv încrustată cu rubine, ametiste, safire, granate, topaze și turmaline. Coroana are un capac de catifea cu o bandă de hermină, transmite Casa Regală Britanică.

În momentul încoronării, regele va purta și Globul Suveranului, reprezentând autoritatea lui Hristos pe Pământ. Acesta este acoperit cu 365 de diamante, 18 rubine, nouă smaralde și nouă safire. Sceptrele Suveranului cu porumbel și cruce, au costat 1.465 de lire sterline. Din 1911, crucea din sceptru conține celebrul diamant Cullinan I, despre care a, vorbit anterior. În prezent, coroana Imperială de Stat, conține bijuterii din coroana lui Carol II din 1661, refăcută și completată pentru George I în 1714, de regina Victoria în 1838 și de tatăl reginei, George VI, în 1937.

Sursa foto: www.royal.uk

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre