Sucul de tomate a fost servit prima data ca o băutură în 1917, de către Louis Perrin la French Lick Springs Hotel în sudul statului Indiana. Până atunci nimeni nu prea voia să audă de el. Perrin rămăsese fără portocale, iar singurele fructe din care putea scoate zeamă erau roșiile. Combinatia sa de tomate stoarse, zahăr și un sos special a devenit imediat un succes, iar oamenii de afaceri din Chicago au început să vorbească tot mai mult despre cocktail-ul de suc de roșii.
Și povestea tomatelor în Europa e simpatică. Cultivate intens și consumate de aztecii care le numeau tomatl, timp de peste 200 de ani, până la finalul secolului al XIX-lea, majoritatea europenilor evitau să le consume. Lumea le spunea „mere otrăvitoare”, și se credea că odată consumate sunt mortale. Problema venea de la farfuriile, din plumb, pe care erau servite roșiile, iar cei care le consumau de fapt se intoxicau cu plumb.
Roșiile au devenit un real succes în bucătăria italiană, pe la 1880, când s-a inventat pizza în forma cunoscută azi. După această dată oamenii și-au propus să conserve tomatele peste iarnă, sucul lor fiind super apreciat în componența diferitelor feluri de mâncare sau al unor băuturi alcoolice. Ca o curiozitate, dacă americanii și europenii beau Bloody Mary, cocktail de vodka cu suc de roșii, în America Latină se bea mai ales bulion cu bere.
Rețetă. Bulion fără zahăr sau conservanți
Ingrediente: roșii copate, sare, frunze de țelină sau busuioc ( după gust).
Preparare: Spălate bine în prealabil, roșiile se taie mărunt și se pun la fiert într-un vas emailat până se înmoaie. Amestecaţi cu o lingură de lemn ca să nu se prindă. Apoi strecuraţi roşiile fierte, pentru eliminarea cojilor. Compoziţia se pune iar la fiert aproximativ 20 de minute până nu mai rămâne spumă deasupra.
Dacă aveţi maşină de roşii, e suficient să treceţi bucăţele de roşii proaspete prin maşină şi apoi să puneţi sucul la fiert 20 de minute. Bulionul astfel obținut se pune, fierbinte, turnând încet, în sticle sterilizate.
Rețeta. Cocktail Bloody Mary
Ingrediente: 90 mililitri de suc de roșii, 45 mililitri de vodkă fără aromă sau cu arome subtile, 15 mililitri de suc de lămâie, Sos Tabasco (câteva picături, în funcție de gust), Sos Worcester (câteva picături, în funcție de gust), piper și praf de țelină, o tulpină de țelină verde, două felii de lămâi
Preparare: puneți ingredientele într-un blender, alături de câteva cuburi de gheață, amestecați până se omogenizează, apoi turnați cocktailul într-un pahar înalt și decorați-l cu țelina verde și felii de lămâie. Un barman expert recomandă ca băutura să nu fie servită imediat, ci să fie lăsată la rece timp de o oră, pentru ca aromele ingredientelor să se întrepătrundă bine.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook