Rețetă: Chiflele purceluși, ideale pentru pachețelul copilului

Rețetă: Chiflele purceluși, ideale pentru pachețelul copilului
Să uităm de banala chiflă şi să preparăm nişte chifle originale şi foarte haioase! Liana Sabău ne propune o reţetă de pe blogul ei, Pe masa din bucătărie, pentru pachetul de şcoală al copilului/copiilor.

Copiii voștri vor fi încântați dacă le veți face. Şi cel mai bine ar fi să-i implicaţi şi pe ei, să le faceţi împreună. Chiflele purceluși unt ideale de pus la școală cu o felie de șuncă de Praga, o felie de brânză, de roșie, castravete sau salată verde. Va fi cel mai minunat şi haios sandwich.

Ingrediente pentru chifle purceluși

600g făină,
340ml lapte,
1 ou,
100ml ulei,
1 plic drojdie uscata Dr.Oetker,(7g),
1 lingură de zahăr brun,
1 linguriță de sare,
100g măsline negre fără sâmburi,
1 ou pentru uns.

Mod de preparare

Pune într-un castron făina amestecată cu drojdia uscată, sarea şi zahărul.  Toarnă la mijloc laptele, uleiul şi oul bătut. Frământă energic până ce obţii un aluat bine legat.  Acoperă-l cu un şervet şi lasă-l la dospit o oră, la loc cald. După ce a crescut, mai frământă-l un pic, apoi împarte-l în două bile egale. Mai multe poze aici.

Întinde o bilă de aluat pe un blat special cu sucitorul, şi cu ajutorul unei căni (de 250ml) cu gura mare, decupează cercuri. Atenție, să nu fie foarte subțiri, ideea e să obținem chifle, deci lăsați o grosime de 3-5cm. Din resturile rămase, frământaţi şi refaceţi o foaie de aluat, iar cu ajutorul unui pahar mic, (de țuică), decupaţi cercuri. Din acestea vom face urechile și râturile. Luaţi un cerc mic de aluat  şi tăiați-l în cruce, astfel veți obține 4 triunghiuri. Vom folosi câte două pe post de urechi. Alte cerculețe le vom folosi pe post de rât.

Așezați direct în tava de copt, tapetată cu hârtie de copt, câte un cerc de aluat – din acela mare, tăiat cu cana, puneți un cerculeț pe post de rât și urechiușele, două triunghiuri mici cu vârful în jos. Tăiați măslinele la capete și astfel obțineți ochii pe care-i poziționați deasupra rîtului. Din măslinele rămase fără capete, tăiați felii subțiri pe care le veți folosi pe post de nări.

Ungeți purcelușii proaspăt obținuți cu gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte. Dați și pe sub urechi și rât, să se prindă bine, să nu alunece la copt, pentru că vor crește mult. Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade şi lăsaţi-i 15-20 de minute până când se rumenesc. Puteți să umpleți chiflele purceluşi cu ce vreți voi sau cu ce le place copiilor, şuncă, roşii, castraveţi, salată sau şniţele, piept de pui la grătar, de ce nu?

Sursa: Chifle purceluși