Rețetă de impresionat musafirii: Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt

Rețetă de impresionat musafirii: Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt
Într-o ediție mai veche de la Super Neatza, Vlăduț, îndrăgitul bucătar al emisiunii a preparat o rețetă foarte gustoasă, din bucătăria românească, pe care a reinterpretat-o, ca mod de prezentare.

Vlăduț ne învață să preparăm Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt. Dovleacul, trebuie să știți, e folosit drept suport pentru mâncarea de praz cu măsline și coaste afumate. Acesta își împărtășește însă aromele delicioase. Este un mod de servire inedit al rețetei clasice de praz cu măsline, din bucătăria românească.

Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt – Ingrediente

2-3 fire de praz

150 gr măsline negre

250 gr suc de roșii

50 ml ulei de măsline

1 lămâie

500 gr coaste fierte și afumate

1 dovleac rotund

Mod de preparare

Se pregătește mai întâi dovleacul, care va folosi drept suport de servire al mâncării de praz cu măsline. Se taie un capac de la dovleac, cel cu cotorul, apoi se scobește interiorul dovleacului, lăsând margini de 2-3 cm grosime. Se coace dovleacul la cuptor, împreună cu capacul până când se pătrunde bine miezul dovleacului.

Coastele de porc, pentru că sunt fierte și afumate se vor prepara tot la cuptor, unse cu puțină grăsime și fără a le mai condimenta. Pentru mâncarea clasică de praz cu măsline, se taie prazul în bastonașe de 2-3 cm lungime. Măslinele se clătesc în apă caldă, apoi se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare și se pun la fiert împreună cu prazul, în apă cât să fie acoperite.

Când prazul este pătruns, iar măslinele și-au degajat gustul, se adaugă sucul de roșii și puțin ulei de măsline. Se mai fierbe mâncarea de praz cu măsline până când sosul de roșii devine mai consistent. Spre final de fierbere se adaugă în mâncare și o parte din coastele de porc, tăiate în bucăți mai mici, pentru a da gust de afumătură preparatului.

Mâncarea de praz cu măsline se pune în cupa de dovleac copt și se acoperă cu capacul dovleacului. Se lasă așa câteva minute, pentru a se întrepătrunde și cu aroma dovleacului.

Sursa: Super Neatza