Rețetă din bucătăria otomană: Düğün Çorbası. Ciorbă de nuntă turcească

Rețetă din bucătăria otomană: Düğün Çorbası. Ciorbă de nuntă turcească
Rețeta Düğün Çorbası este o rețetă de ciorbă din carne tocată dreasă cu iaurt și lămâie ce se servește în mod tradițional la nunțile din Anatolia.

Levent Sali, un tânăr cu origini turcești, de meserie actor, a venit la emisiunea „Chefi la cuțite” cu o rețetă interesantă de ciorbă de nuntă turcească și a reușit, în primul rând să facă show în bucătărie, ceea ce era de așteptat având în vedere pasiunea pentru actorie.

Ingrediente pentru Ciorbă de nuntă turcească

1 kg de carne de vită, tocată, 100 gr făină, 100 gr de unt cu 82% grăsime, 1 lingură ulei de măsline, 1 ceapă, sare și piper , boia de ardei iute, 1-2 foi de dafin, 1 lingură pastă de roșii

Pentru dres ciorba de nuntă turcească: 2 gălbenușuri, 2-3 căței de usturoi, 200 gr de iaurt , zeama de la 1½ lămâie, condiment turcesc zatatar

Ciorbă de nuntă turcească – mod de reparare

În mod tradițional, această ciorbă se prepară cu carte de miel, dar a mers destul de bine și cu carne de vită. Se pune un vas cu 3 litri de apă la fiert și se adaugă ceapa întreagă, doar curățată și crestată, foile de dafin, sare și piper. Se adaugă carnea tocată și se lasă să fiarbă, înlăturând spuma care se formează.

Într-o tigaie se topește unt în puțin ulei și se adaugă făina. Se amestecă până aceasta se hidratează și se desface cu supă fierbinte, ca la sosul bechamel. Aceasta reprezintă baza pentru îngrășare a ciorbei turcești de nuntă. Când carnea este fiartă, se adaugă sosul de îngroșare, amestecând intens pentru omogenizare, dar nu înainte de a îndepărta ceapa și foile de dafin. Se amestecă constant în ciorbă pentru a se desface bine carnea tocată. Spre final de fierbere se adaugă și pasta de roșii și boia de ardei.

Se prepară compoziția pentru dres ciorba. Usturoiul se curăță, se pisează cu sare și se amestecă cu gălbenușurile, zeama de lămâie și iaurtul. Se diluează cu supă fierbinte și se adaugă amestecul rezultat în ciorba de pe foc. Se stinge focul și se mai amestecă în ciorbă pentru a se omogeniza. În timpul servirii se presară puțin condiment turcesc pentru un plus de aromă.

Sursa: Chefi la cuțite

Bei cafea toată ziua? Trei ceșcuțe ajută ficatul