Bei cafea toată ziua? Trei ceșcuțe ajută ficatul

Bei cafea toată ziua? Trei ceșcuțe ajută ficatul
Bei cafea toată ziua? Nu e bine, dar trei ceșcuțe ajută ficatul. Atunci când este consumată în cantități adecvate, cafeaua poate produce și alte beneficii pentru sănătate.

Beneficii nebănuite! Cafeaua este recunoscută ca o băutură stimulantă, dar este mai mult decât atât. Se știe că cafeina, principalul compus al cafelei, activează sistemul nervos central pentru o vigilență crescută.

Bei cafea toată ziua? Trei ceșcuțe ajută ficatul

Beneficii nebănuite! Cafeaua poate produce și alte beneficii pentru sănătate  atunci când este consumată în cantități adecvate, scrie doctorulzilei.ro.

Poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, demență, boala Parkinson și anumite tipuri de cancer. Este considerată benefică pentru ficat.

Persoanelor care suferă de hepatită C și alte tipuri de leziuni hepatice li se recomandă adesea să bea cafea în mod regulat pentru a încetini progresia bolii.

Aportul de cafeină în doza recomandată poate ajuta la eliminarea celulelor purtătoare de virus, la combaterea deteriorării ADN-ului și la reducerea vitezei de cicatrizare a ficatului.

Bei cafea toată ziua? Cel mai bun moment pentru a o bea

Un studiu publicat în 2015 a arătat că doar 1 ceașcă de cafea consumată zilnic a dus la o reducere de 15% a riscului de deces din cauza bolilor hepatice cornice.

Patru ceșcuțe pe zi au fost asociate cu o reducere de 71%, sugerând un răspuns dependent de doză. În general, se pare că cele mai bune efecte se observă la aproximativ 3 celcuțe pe zi.

Nu există un moment special al zilei care să se fi dovedit a fi mai benefic decât altul.

Conform Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), o ceașcă de cafea preparată fără aditivi conține doar 1 calorie.

Are aproximativ 6 mg sodiu și aproximativ 0,3 g proteine, fără zahăr sau grăsimi inerente.

Beneficiile cafeinei asupra ficatului

Mecanismul exact care stă la baza beneficiilor pentru sănătate ale cafelei pe ficat nu este clar. Probabil că are de-a face cu efectele sale antioxidante puternice.

S-a demonstrat că consumul de cafea reduce cicatricile hepatice numite fibroză hepatică, cunoscută sub numele de ciroză hepatică în stadii avansate.

Aceste efecte benefice au fost observate în diferite forme de boli hepatice, cum ar fi hepatita C și hepatita B, boala hepatică grasă din alcool și boala hepatică grasă nealcoolică.

Beneficiile cafelei pentru ficatul unei persoane sănătoase

S-a demonstrat că consumul de cafea în rândul pacienților sănătoși îmbunătățește nivelul enzimelor hepatice în comparație cu pacienții care nu beau cafea.

Acest lucru ar putea însemna scăderea nivelului de inflamație a ficatului.

Cafeaua obișnuită fără aditivi pare să aibă cele mai bune beneficii pentru sănătatea ficatului.

Multe studii de cercetare din ultimele decenii au arătat că cafeaua are efecte protectoare asupra multor boli.

Acestea includ boli de ficat și multe forme de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, de colon, de esofag, de sân, de prostată, de pancreas, de ovar și de rinichi.


Și voi beți cafeaua pe stomacul gol? Iată ce arată ultimele studii

Ultima fiță în materie de cafea. Tot ce ai vrut vreodată să știi despre cafeaua fermentată