Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă: Pastă de humus cu ardei copți, preparată acasă. Un aliment esențial pentru copii. Iată de ce!

Rețetă: Pastă de humus cu ardei copți, preparată acasă. Un aliment esențial pentru copii. Iată de ce!
Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitamine B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum:  fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc. De aceea vă invităm să îl (re)descoperiți în această rețetă fabuloasă primită de la Liana Sabău.

Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea. E un preparat foarte benefic în cazul copiilor care refuză constant carnea sau care au nevoie de un boost natural de vitamine pentru imunitate. De asemenea, are numeroase proprietăţi „minune”, cum ar fi controlul poftei de mâncare, în cazul celor care doresc să țină o dietă de slăbit sau un post în care să nu ia în greutate.

Humus sau hummus (piure de năut) este un preparat cu un gust unic, foarte popular în Orientul Mijlociu. În general e realizat uşor, din doar câteva ingrediente simple şi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline în cantităţi mici, usturoiul tocat, sucul de lămâie sau pasta de susan. Amestecate, aceste ingrediente fac din humus un aliment delicios şi cu puţine calorii, ideal în orice dietă, arată Liana Sabău, autoarea blogului Pe masa din bucătărie.

Ingrediente pentru pastă de humus cu ardei copți, preparată acasă

1 conservă năut,

1 ardei gras roșu mare,

sucul de la o lămâie mică,

2 căței usturoi,

4 linguri ulei de măsline,

1 lingură mare de tahini (pastă de susan),

sare

Mod de preparare

Spălăm ardeiul, îl ștergem bine, îl tragem într-o țepușă de frigăruie și-l punem pe ochiul aragazului, rotindu-l până se coace uniform. Când e tot negru, ars, îl băgăm într-o pungă, o închidem la gură și-l lăsăm să se răcească, apoi îl scoatem și-l curățăm rapid de pielița arsă, de cotor și sâmburi. Asta-i varianta rapidă, dar și „mai murdară” de a rezolva ardeiul copt.

Varianta lentă și curată: puteți să-l băgați și la cuptor, înțepându-l din loc în loc. Îl coaceți  la 180°C pentru 25 minute sau până când se înmoaie foarte bine.

Punem pulpa ardeiului în blender – păstrând câteva bucățele pentru decor, adăugam boabele de năut bine scurse, zeama de lămâie/lime, cățeii de usturoi, două linguri de ulei de măsline, pasta de susan și sare după gust. Acționăm blenderul, la o viteza mare, până când obținem o cremă omogenă.

Punem humusul într-un bol, turnăm 1 – 2 linguri de ulei de măsline peste el, presărăm bucățelele de ardei roșu gras copt păstrate și-l lăsăm în frigider pentru minim 30 minute înainte de a-l servi.
Servim  pasta de humus cu legume crude (morcovi, zucchini, ardei gras roșu, ardei gras galben, castraveți ș.a.m.d) tăiate în bastonașe și cu lipie la grătar.

Sursa: Pe masa din bucătărie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre