Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta preferată a lui Napoleon. Puiul Marengo

Rețeta preferată a lui Napoleon. Puiul Marengo
Să mănânci împărătește fără sa cheltuiești o avere? E posibil! Cu o rețetă cu un nume ciudat – puiul Marengo. Nu, Marengo nu e un soi de pui, ci o localitate in Italia.

Rețeta pentru puiul Marengo a fost inventată în anul 1800 de un personaj important, Dunand. Acesta a fost bucătarul lui Napoleon Bonaparte. După victoria obținută de francezi  împotriva austriecilor, în bătălia de la Marengo, în nordul Italiei, se pare ca Napoleon a fost foarte înfometat.

Napoleon avea obiceiul să nu mănânce nimic înainte de luptă, deci după bătălie era deosebit de înfometat. Dunand nu avea nimic gata făcut și nici foarte multe ingrediente la dispoziție. Așa ca a încropit ceva. Rețeta l-a dat gata pe împărat, care a poruncit să i se prepare acest fel de mâncare după fiecare bătălie. Dunand a încercat diverse variante cu raci în loc de pui, cu coniac în loc de vin, dar Napoleaon a dorit sa rămână la rețetă tradițională, cu pui si vin.

Rețeta. Pui Marengo

Ingrediente: carne de pui, ulei, unt, puțină făină, ceapă, usturoi, vin, roșii (sau pastă de roșii), ciuperci, și cimbru.

Preparare: Uleiul se încinge într-o tigaie, împreună cu untul. Bucățile de pui se dau prin făină și se pun la rumenit. Când s-au făcut pe toate părțile, se scoate puiul deoparte și se adaugă ceapa și usturoiul în tigaie. Se amestecă totul și se lasă la foc mic, 5 minute. Urmează vinul alb care se toarnă peste conținutul din tigaie. Apoi se adaugă roșiile (pasta de roșii) și cimbrul. Bucățile de pui revin și ele în tigaie și se acoperă totul cu un capac.  Apoi se lasă să se facă la foc mic timp de 30 de minute.

Se adaugă ciupercile, se amestecă ușor și se mai lasă 15 minute. După gust, se pune sau nu pătrunjel.

Rețeta este destul de flexibilă. Daca nu aveți bucăți de piept de pui se pot folosi pulpe de pui. Nu știm exact ce parte a puiului a avut la dispoziție bucătarul lui Napoleon acum mai bine de 200 de ani. Îl puteți servi cu orez sau cartofi.

Sursa foto: Instagram / yumjame_cantabile

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre