Simona Ionescu / Redactor Șef

Angela Moldovan, soprana devenită o mare cântăreață de muzică populară. Copiii o știu din filmul „Veronica”

Angela Moldovan, soprana devenită o mare cântăreață de muzică populară. Copiii o știu din filmul „Veronica”
Angela Moldovan a fost ”o mână” de femeie. Micuță, cu gropițe, dar cu o voce mare. Puțini știu că  a fost soprană înainte de a cânta „Mi-am făcut bundiță nouă”, un adevărat „șlagăr” al folclorului românesc. A cântat la operă, în ”Nunta lui Figaro” și  ”Rigoletto”.

Toți copiii din vremea ei au iubit-o. Voiau și ei bundiță despre care cânta Angela Moldovan. Au îndrăgit-o și după filmul ”Veronica” unde avea grijă de copilașii din orfelinat. Până și chinezii au îndrăgit-o, a trebuit să le cânte patru luni, într-un turneu de zile mari.

Angela Moldovan, soprana devenită o mare cântăreață de muzică populară

Angela Moldovan era o apariție foarte plăcută. Micuță, cu gropițe în obraji. Cânta cu o voce caldă și zâmbea cu fața și cu ochii. Îți dădea o stare de bine. Românii au îndrăgit-o imediat.

Nu i-a fost ușor. S-a născut la Chișinău, dar familia ei a străbătut țara noastră, de la Târgu-Mureș, apoi la Timișoara și Suceava.

Despre copilăria sa, Angela Moldovan povestea că a fost una tumultoasă, în timpul căreia a colindat toată țara:

“Cele opt clase de liceu, cum era pe atunci, le-am făcut în cinci orașe. Când aveam un an, în 1928, am stat la Târgu Mureș. Apoi, la Timișoara, Suceava, Orhei. Pentru a-mi continua gimnaziul, am fost trimisă la Iași, unde am stat în internatul Liceului “Doamna Cuza”. Când ai mei s-au refugiat iarăși de la Orhei, în 1944, ne-am stabilit la Alba Iulia, apoi la Dej, unde mi-am terminat liceul. Bacalaureatul l-am dat la Bistrița-Năsăud, căci acolo era centrul de susținere a examenului“.

A fost soprană la operă

A absolvit Conservatorul la Cluj. Debutează în 1950 pe scena Operei din Cluj, unde a lucrat timp de patru ani. A jucat în numeroase opere, „Nunta lui Figaro” (Mozart), „Rigoletto” (Verdi), „Hänsel și Gretel” (Humperdinck).

În anul 1954, Angela Moldovan debutează ca interpretă populară cu piesa ,,La oglindă”. A vut succes, apoi și cu ,,Mărioara de la munte” și ,,Nu-i bai”, pe care le-a înregistrat la Radio Cluj.

După ce se mută la București în 1954, Angela Moldovan a început sa colaboreze cu Ansamblul „Ciocârlia”, iar în anul 1955 devine solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru”. Repertoriul Angelei Moldovan este în mare măsură din culegerile personale ale artistei, cu precădere din zona nordului Moldovei și a Bucovinei.

Primul turneu internațional al artistei Angela Moldovan a fost în 1956 cu Ansamblul „Ciocârlia”. A cântat în China, Coreea de Nord, Vietnam și Uniunea Sovietică. În China, a cântat patru luni pentru că nu se mai săturau să o asculte.

După mai mulți ani, în 1962, a urmat un turneu din Statele Unite ale Americii, care a durat trei luni, cu 64 de spectacole, în 56 de state.

Angela Moldovan a fost sărbătorită de Fuego, la TVR 2

Căsătorită de două ori

Angela Moldovan a fost căsătorită cu actorul Victor Moldovan, apoi cu textierul și  scenaristul Mircea Block. Acesta din urmă este autorul versurilor a mai multor binecunoscute cântece. El a scris cu umor versurile de la  „Mi-am făcut bundiță nouă”, „Fata neichii”, „Merge satul la cules”, „Dorul mă cată pe-acasă” și încă multe altele.

S-a stins din viață într-o zi de duminică, la vârsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace, pe 13 octombrie 2013.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre