Bill Clinton, Justin Trudeau și alții, reacții tulburătoare la moartea lui Robbie Robertson de la The Band

Bill Clinton, Justin Trudeau și alții, reacții tulburătoare la moartea lui Robbie Robertson de la The Band
Chitaristul canadian Robbie Robertson, fondatorul trupei de folk şi rock americano-canadiene The Band, a murit miercuri, la vârsta de 80 de ani, așa cum deja am anunțat. Curg pe twitter și alte canale de comunicare mesaje de la mari personalități din politică, muzică și film.

Potrivit agentului său, Robertson a murit după o lungă suferinţă, fiind înconjurat de familie. Colaborator al lui Bob Dylan, Robertson a scris cele mai cunoscute cântece ale grupului său The Band, care a activat de la sfârşitul anilor 1960 până la mijlocul deceniului următor: „The Weight”, „The Night They Drove Ol’ Dixie Down” şi „Up On Cripple Creek”.

Celebrități din lumea muzicii, a filmului și a politicii s-au pronunțat și continuă să reacționeze prin mesaje ca omagiu adus lui Robbie Robertson, solistul-ghitarist al trupei The Band și, mai târziu, artist solo și compozitor de film.

Bill Clinton, întristat profund de această pierdere

Fostul președinte Bill Clinton a declarat: „Robbie Robertson a fost un strălucit compozitor, chitarist și compozitor ale cărui daruri au schimbat muzica pentru totdeauna. Îi sunt recunoscător pentru toate amintirile frumoase pe care mi le-a dăruit – care se întorc la perioada în care a jucat în trupa Hawks, când eram adolescent – și pentru bunătatea sa de-a lungul anilor. Îmi va lipsi.”

Premierul canadian Justin Trudeau a postat o fotografie în care îl îmbrățișează pe Robertson împreună cu comentariul: „Chitaristul. Compozitor. Cântăreț de povești. Robbie Robertson a fost o mare parte din  contribuțiile ieșite din comun ale Canadei în domeniul artelor. Mă gândesc la familia, prietenii și fanii săi care îi plâng pierderea. Îți mulțumesc pentru muzică și amintiri, Robbie”.

Martin Scorsese: Robbie Robertson era o constantă în viața lui

Cineastul Martin Scorsese a lucrat pentru prima dată cu Robertson la filmul „The Last Waltz” din 1978, care documenta ultimul concert al trupei The Band cu o distribuție de vedete, printre care Bob Dylan, Eric Clapton, Neil Diamond, Joni Mitchell, Ringo Starr și alții.

Martin Scorsese

Ulterior, Robertson a lucrat ca compozitor, supervizor muzical și producător muzical la mai multe filme ale lui Scorsese, începând cu anii ’80, printre care Raging Bull, The King of Comedy, The Color of Money, Gangs of New York, The Departed, Shutter Island, The Wolf of Wall Street, Silence, The Irishman și viitorul film Killers of the Flower Moon.

„Robbie Robertson a fost unul dintre cei mai apropiați prieteni ai mei, o constantă în viața și munca mea”, a declarat Scorsese într-un comunicat. „Întotdeauna puteam merge la el ca la un confident. Un colaborator. Un consilier. Am încercat să fiu la fel pentru el. Cu mult înainte de a ne cunoaște, muzica lui a jucat un rol central în viața mea – a mea și a milioane și milioane de alți oameni din întreaga lume. Muzica trupei și, mai târziu, muzica solo a lui Robbie păreau să vină din cel mai adânc loc din inima acestui continent, din tradițiile, tragediile și bucuriile sale. Este de la sine înțeles că a fost un gigant, că efectul său asupra formei de artă a fost profund și de durată. Niciodată nu este suficient timp cu cineva pe care îl iubești. Și l-am iubit pe Robbie”.

Neil Diamond, care a apărut în „The Last Waltz”, a postat:

„Robbie Robertson a fost unul dintre cei mai apropiați prieteni ai mei, o constantă în viața și munca mea. Întotdeauna puteam merge la el ca la un confident. Un colaborator. Un consilier. Am încercat să fiu la fel pentru el. Cu mult înainte de a ne cunoaște, muzica lui a jucat un rol central în viața mea – a mea și a milioane și milioane de alți oameni din întreaga lume. Muzica trupei și, mai târziu, muzica solo a lui Robbie păreau să vină din cel mai adânc loc din inima acestui continent, din tradițiile, tragediile și bucuriile sale. Este de la sine înțeles că a fost un gigant, că efectul său asupra formei de artă a fost profund și de durată. Niciodată nu este suficient timp cu cineva pe care îl iubești. Iar eu l-am iubit pe Robbie.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre