Simona Ionescu / Redactor Șef

#blacklivesmatter acum 45 de ani. Ce gest a făcut Ilie Năstase

#blacklivesmatter acum 45 de ani. Ce gest a făcut Ilie Năstase
Discriminarea rasială a fost adusă în atenție de-a lungul ultimelor decenii, iar un gest făcut de un celebru tensismen român a uimit mapamondul. Presa internațională a alocat spațiu larg poveștii.

Pe 5 iulie 1975, Arthur Ashe și-a învins compatriotul, Jimmy Connors, în finală, devenind primul sportiv de culoare care a câștigat vreodată la Wimbledon. El a fost și primul afro-american selecționat în echipa de Cupa Davis a SUA, care a câştigat finala împotriva României în 1969. Atunci i-a învins şi pe Năstase şi pe Ţiriac în trei, respectiv patru seturi.

Chiar dacă a pierdut în fața sportivului de culoare, Ilie Năstase l-a apreciat fantastic pentru felul în care juca. ”Arthur Ashe era un tip încăpățânat. Juca fiecare minge ca și când ar fi fost ultima, cu lovituri deseori riscante dar tot timpul curajoase”, a povestit Ilie Năstase. Acesta arată că americanul era tumultos și în viața personală. Și mai presus de toate, atât pe teren cât și în afara lui era un militant neobosit împotriva discriminării rasiale.


Foto. Cum arată de fapt noul iubit al Andreei Bălan

Dietă. Slăbește eficient în funcție de vârsta ta


Ashe a devenit, la un moment dat partenerul lui Ilie, în cadrul unui turneu de dublu, în anii 70.  Regulamentul turneului era ca jucătorii să arate la fel, iar echipamentul purtat să fie identic.

Ilie Năstase a lăsat mut de uimire publicul, oficialii şi probabil și pe Ashe, apărând pe teren, la începutul meci ului, cu fața colorată în negru. Se dăduse cu cremă de ghete ca să își arate solidaritatea cu americanul împotriva discriminării rasiale.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre