Simona Ionescu / Redactor Șef

Boala asta a ucis-o pe Tina Turner. „M-am pus în mare pericol prin refuzul de a înfrunta realitatea”

Boala asta a ucis-o pe Tina Turner. „M-am pus în mare pericol prin refuzul de a înfrunta realitatea”
Pe 9 martie, în onoarea Zilei Internaționale a Rinichiului, Tina Turner a recunoscut că starea ei de sănătate este „în mare pericol”.

”Rinichii mei sunt victimele faptului că nu mi-am dat seama că tensiunea mea arterială ridicată ar fi trebuit să fie tratată cu medicamente convenționale”, le-a spus vedeta fanilor săi de pe Instagram.

Celebra cântăreață susține că niciodată nu s-a gândit că i s-ar fi putut întâmpla ceva rău, convinsă fiind că are un organism extrem de puternic. „M-am pus în mare pericol prin refuzul de a înfrunta realitatea că am nevoie de terapie zilnică, pe viață, cu medicamente. Pentru mult prea mult timp am crezut că trupul meu este un bastion de neatins și indestructibil”, a mărturisit cântăreața.

Beyonce alături de Tina Turner la cea de-a 50-a ediție a Premiilor Grammy din Los Angeles, 10 februarie 2008

În 1985 i-au fost prescrise medicamente pe care să le ia zilnic

Într-o postare pe blogul ShowYourKidneysLove.com, Tina Turner a explicat că a fost diagnosticată cu hipertensiune arterială în 1978. La acea vreme, ea a recunoscut că „nu i-a păsat prea mult de ea” și „nu a încercat cu adevărat să o controleze”. De asemenea, în anul 1985, medicii i-au fost prescrise medicamente pe care „trebuia să le ia” zilnic.

„După ce am suferit un accident vascular cerebral în 2009 din cauza hipertensiunii mele prost controlate, m-am luptat să mă pun pe picioare. Atunci am aflat pentru prima dată că rinichii mei nu mai funcționau atât de bine. Își pierduseră deja treizeci și cinci la sută din funcție”, a mai scris cântăreața.

Tina și Lionel Richie la gala premiilor Grammy din Los Angeles, în februarie 1985

„Datorită naivității mele, ajunsesem în punctul în care era vorba de viață și de moarte

În cele din urmă, Turner susține că „a dezvoltat o aversiune fatală” față de pastilele prescrise și chiar s-a „convins” că acestea o făceau să se simtă mai rău. Fără să discute cu specialiștii, a întrerupt tratamentul și a înlocuit pastilele cu remedii homeopate.

„Într-adevăr, am început să mă simt mai bine după o vreme”, însă următorul control de rutină a scos la iveală altceva. „Rareori în viața mea m-am înșelat atât de mult. Nu știam că hipertensiunea necontrolată îmi va agrava boala renală și că îmi voi ucide rinichii dacă renunț la controlul tensiunii arteriale.

Niciodată nu aș fi înlocuit medicația cu alternative homeopate dacă aș fi avut idee cât de mult era în joc pentru mine. Datorită naivității mele, ajunsesem în punctul în care era vorba de viață și de moarte”, a mărturisit marea artistă.

Tina Turner, California, 1984

Medicii au dat verdictul: consecințele erau ireversibile

Medicii lui Turner i-au spus că, din nefericire, „consecințele deciziei sale erau ireversibile”, informând-o că funcția sa renală „ajunsese la cel mai scăzut nivel din toate timpurile”. Singura soluție a fost începerea dializei, pe care a urmat-o timp de nouă luni.

„Dar era deprimant să fii conectat la un aparat ore întregi”, iar soțul vedetei, Erwin Bach, s-a decis să îi doneze unul din rinichii săi. S-a simțit extrem de norocoasă, însă procedura foarte complexă din aprilie 2017 a fost urmată de luni de „urcușuri și coborâșuri fără sfârșit”, întrucât corpul Tinei a încercat să respingă rinichiul donatorului.

„Din când în când, acest lucru a necesitat mai multe internări în spital. Am continuat să simt greață, să fiu amețită, uitam lucruri și eram speriată foarte mult. Aceste probleme încă nu sunt rezolvate complet”, a mai spus vedeta. Dar de data asta a urmat „ordinele medicilor cu meticulozitate”.

Tina Turner, ținând în mână un premiu Grammy, 27 februarie 1985, în Los Angeles

„Tina, ne vei lipsi”

Miercuri, 24 mai 2023, echipa Tinei Turner a anunțat pe Instagram moartea vedetei. „Cu mare tristețe anunțăm decesul Tinei Turner. Cu muzica ei și cu pasiunea ei nemărginită pentru viață, ea a încântat milioane de fani din întreaga lume și a inspirat vedetele de mâine.

Astăzi ne luăm rămas bun de la o prietenă dragă care ne lasă tuturor cea mai mare operă a ei: muzica. Toată compasiunea noastră sinceră se îndreaptă către familia ei. Tina, ne vei lipsi”, au spus reprezentanții reginei rock&roll-ului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre