Simona Ionescu / Redactor Șef

Bulă, la fel de celebru ca și Nicolae Ceaușescu. Românii făceau haz de necaz

Bulă, la fel de celebru ca și Nicolae Ceaușescu. Românii făceau haz de necaz
Dacă spuneai un banc cu Bulă și Nicolae Ceaușescu riscai să ajungi în arestul Miliției, în comunism. Asta nu îi împiedicau pe români să spună glume cu cele două personaje, la fel de celebre. Cine este Bulă.

Bancurile cu Bulă au cam dispărut după 1990, semn că românii nu mai aveau prea mult chef să râdă de Ceaușescu, ci de noile personaje ale vremii. Însă, în comunism era un personaj celebru și aproape nu exista vreun român care să nu știe glume cu Bulă și Ceaușescu. Dar, le spunea acasă, în cadru restrâns, ca să nu îl salte Miliția ori Securitatea.

Bulă, la fel de celebru ca și Nicolae Ceaușescu

Bulă este un personaj celebru. Este un personaj fictiv, de pe la începutul anilor ’60, ca o necesitate a oamenilor de a râde. Era un mod de a ironiza regulile impuse de regimul ceauşist. Era și genial și idiot.

Bulă a devenit faimos în vremurile cenușii din communism şi este considerat de unii chiar un erou naţional. După 1990, treptat, au fost tot mai puține glume cu acest personaj.

“Un personaj tragi-comic complex, plin de contradicţii, idiotul în absolut, plin de sclipiri de genialitate. Românii i-au atribuit de-a lungul timpului exact genul de evenimente care se întîmplă mereu mecanicului-socrului-mătuşii-vecinului-cuiva.

Asemănat de unii cu un fel de Superman, de alţii cu un retardat mintal, Bulă reuşeşte totuşi să salveze mereu o cauză pierdută. Despre el se spune cum că ar fi un tânăr slăbănog, urât ca dracu’, care strică viaţa fiecărei persoane care intră în contact cu el.

La fel cum se spune că ar arăta ca o găluşcă cu mâini şi cu picioare, foarte gras, fiindu-i mai uşor să se dea de-a dura decît să meargă”, potrivit articolului „Câţiva strămoşi de-ai lui Bulă”, apărut în anul 2006 în Dilema Veche.

Potrivit specialiştilor, numele „Bulă” s-ar fi format din modificarea, cu o literă, a cuvântului vulgar sinonim în limba română cu „penis”.

În 2006, Televiziunea Română a realizat un concurs în care românii au votat cei mai mari 100 de români ai tuturor timpurilor. Bulă a ocupat locul 59 în acest top.

Cine era Bulă, idiotul genial

Bulă a trăit în România, s-a născut în comunism, la Bucureşti sau într-un oraş mare. Specialiştii consultaţi de EVZ susţin că personajul este varianta urbană a lui Păcală, urmaşul lui Gâgă din perioda interbelică. Aparent, un Bulă Moise, comandant al Securităţii, chiar a existat în Cheii Braşovului, dar, contrar eroului de bancuri, omul din Braşov era cinstit.

Spre deosebire de alţi eroi din bancuri, Bulă s-a individualizat, a căpătat personalitate. Ne place pentru că este asemănător omul obişnuit, învinge şi pierde.

Perioada sa de glorie au fost anii ’70. Însă, Bulă nu este un erou creat după chipul şi asemănarea poporului. Etnologul Şerban Anghelescu susţine că „este un personaj paradoxal: idiot – genial”.

Bulă reprezintă, până la urmă, şi un mod direct sau curajos de existenţă şi de simplitate, într-un mod care nu era permis în epocă. Poate fi considerat un personaj curajos într-o societate oprimată. Fizic, personajul este „înalt, butucănos, fără graţie, puternic, chiar tălâmb, disgraţios.


Două bancuri în loc de Horoscop

Soacra lui Nicolae Ceaușescu a aruncat blestem greu pe capul ginerelui

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre