Simona Ionescu / Redactor Șef

Călin Popescu-Tăriceanu, om de radio. Fotografii rare, din tinerețea fostului premier

Călin Popescu-Tăriceanu, om de radio. Fotografii rare, din tinerețea fostului premier
Puțini știu că fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu este de profesie inginer. Însă, viața lui a fost într-o continuă schimbare. În februarie 1990, el a înființat primul radio privat din România. Poze de colecție.

Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu are acum 69 de ani și a cam ieșit din viața publică. La alegerile recente, partidul condus de el, ALDE, nu a intrat în Parlament. Cu atât mai bine: are timp să se bucure de familia sa frumoasă, de pasiunea lui, motoarele, și de afaceri.

Călin Popescu-Tăriceanu, om de radio

Călin Popescu-Tăriceanu a fost om de radio, ceea ce puțini mai știu azi. Dar, când a început să emită Radio Contact, toată lumea era fascinată și bucuroasă că a scăpat de lozincile și cântecele patriotice din comunism. Se întâmpla pe 25 februarie 1990, la două luni după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fost uciși.

”În 90 am avut posibilitatea să încep un proiect, o aventură. Primul radio privat din România, Radio Contact. Acest lucru se întâmpla pe 25 februarie 1990. România a trecut printr-un moment extrem de critic în perioada 13 – 15 iunie 1990, venirea minerilor. Puţină lume îşi mai aminteşte ce s-a întâmplat atunci. Studiourile au fost invadate şi cucerite de mineri şi mi-au fost distruse echipamentele de emisie”, povestea Călin Popescu-Tăriceanu.

Drăgălașul delfin a fost mascota primului post privat de radio, Radio Contact

Vedete care au început cariera la Radio Contact

Postul de radio a fost o veritabilă pepinieră de jurnalişti şi oameni de radio. Lista este lungă. Câteva nume: Liana Stanciu, Raluca Moianu, fostul primar al Capitalei Gabriela Firea, Valeriu Turcanu, Cristi Schnebli, Marius Furdui, Cosmin Prelipceanu şi mulţi alţii.

Liana Stanciu a povestit despre perioada când a lucrat la Radio Contact. Prima ei emisiune realizată la Contact, cu drăgălașul delfin, mascota postului, a fost una de muzică italiană. Liana Stanciu s-a făcut remarcată rapid cu vocea sa inconfundabilă, de un farmec aparte. A făcut parte din echipa de început Radio Conctact,  unde i s-a auzit vocea timp de 12 ani. Practic a fost primul ei loc de muncă. Radio Contact a funcționat până în 2003, până când acesta s-a transformat în Kiss FM.

Foto: Blonda de lângă Călin Popescu Tăriceanu este Liana Stanciu

Călin Popescu-Tăriceanu, o viață plină de ”aventuri”

Ca politician, Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu a fost deputat, ministrul industriei şi comerţului, premier, senator.

O mulțime de schimbări, în ultimii 30 de ani. De fapt, prima ”aventură” a avut- o când era elev de liceu, unul de elită, ”Sfîntul Sava”. A primit oferta, iar el a acceptat, și a fost fotomodel pentru Zina Dumitrescu. A avut o singură reprezentație pentru care a primit 250 de lei.

În loc să meargă tot pe drumul ăsta, ori spre actorie, tânărul Călin Popescu-Tăriceanu a absolvit Facultatea de Hidrotehnică din Institutul de Construcții București. A făcut și un master în Matematică-Informatică, la Universitatea București (1981).

A lucrat ca inginer la Consiliul Național al Apelor, la Trustul de Construcții Industriale București, și ca asistent universitar.

În 1990, a fondat primul post postul de radio al cărui director general a fost până în 1996. Dar, din 1993, a început afacerile cu mașini din import care i-a adus și o avere considerabilă.

FOTO: Tânăra de lângă Tăriceanu, directorul Radio Contact, este Gabriela Firea, în vremea aceea Gabriela Vrânceanu

Din anul 1990, a schimbat din nou ”macazul”: a intrat în politică. A fost membru fondator al PNL. Aici e cu președintele PNȚ-CD, Corneliu Coposu

A intrat în politică în 1990

Din anul 1990, a schimbat din nou ”macazul”: a intrat în politică. A fost membru fondator al PNL. De atunci, a participat la toate alegerile din România și a fost deputat și senator.

La 28 decembrie 2004, devine premierul României pentru patru ani. În seara zilei de 25 iulie 2006, era pe motocicleta sa Harley-Davidson când a avut un accident în care a suferit o ruptură de menisc și l-am văzut venind la Guvern cu piciorul în ghips și șlapi în picioare.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost văzut de multe ori în trafic la volanul unei mașini de lux sau de epocă, ori la la raliuri, ori pe motocicletă puternică

Gheorghe Athanasiade, bunicul lui Călin Popescu-Tăriceanu, a fost unul dintre pionierii importului de automobile în România, iar viitorul premier a continuat pasiunea acestuia pentru ”motoare”. De altfel, a fost văzut de multe ori în trafic la volanul unei mașini de lux sau de epocă, ori la la raliuri, ori pe motocicletă puternică.


Ce preferințe muzicale aveau DJ-ii din radiourile românești acum 27 de ani. Iată cum arătau unii din ei!

Liana Stanciu-30 de ani de radio. Cum arăta vedeta la începutul carierei și unde a debutat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre