Multe lacrimi s-au vărsat în ultimii 21 de ani. Dinamo juca un meci amical la Oltenița. În minutul 74 al partidei, Cătălin Hîdan s-a prăbușit pe teren. După felul cum s-a instalat moartea, brusc și violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral.
Cătălin Hîldan, simbol pe viață al dinamoviștilor
Cătălin Hîldan nu numai că nu a fost uitat, dar este la fel de iubit ca acum 21 de ani, când era ”Unicul Căpitan” al echipei de fotbal Dinamo.
După decesul lui Cătălin Hîldan din 5 octombrie 2000, clubul Dinamo a retras tricoul cu numărul 11. Avea doar 24 de ani și era foarte talentat.
În 2000, Dinamo a pierdut un jucător emblematic. Moartea pe teren a jucătorului a șocat întreaga țară. Suporterii și clubul l-au transformat într-un simbol pe viață.
Cătălin Hîldan a jucat toată cariera la Dinamo, cu excepţie sezonului 1995-1996, când a fost împrumutat la Oţelul Târgovişte. Juca fotbal de la 10 ani. A câștigat titlurile naționale la toate categoriile de vârstă: pitici, cadeți, junior. A jucat opt meciuri şi a marcat un gol pentru naţionala României.
Omagiu adus de suporteri
Este supranumit ”Unicul Căpitan”, iar una dintre peluzele Stadionului Dinamo a primit denumirea ”Peluza Cătălin Hîldan”. La meciul de sâmbătă, 2 octombrie, cu UTA, suporterii i-au adus un nou omagiu fotbalistului dispărut.
În vestiare pe un scaun a fost un bilet pe care scria ”Cătălin Hîldan”, iar la intrarea pe stadionul Dinamo, un banner a fost instalat chiar la intrarea în Complexul Dinamo, în spatele statuii lui Ivan Patzaichin. „Deși e pauză plină de vopsea de fiecare dată, / Nimic nu ne alină golu-n suflet din toamna-ntunecată”. Jucătorii au purtat tricouri negre, toate cu numărul 11, al ”Unicului Căpitan”.
Cătălin Hîldan a murit pe teren
„Când a ajuns la noi, era fără puls, fără tensiune, vânăt la extremități. Pleoapele de la ochi îi erau lărgite la maximum. Acesta este un simptom de suferință a creierului. L-am intubat și i-am administrat oxigen pe sondă. I-am efectuat masaj cardiac extern, apoi l-am supus șocurilor electrice.
L-am cuplat la un monitor EKG, pentru a vedea activitatea inimii, însă am constatat o leziune izoelectrică, ceea ce înseamnă absența activității inimii”, a declarat atunci doctorul George Gearavela.
Șeful Reanimării Spitalului Municipal Oltenița a explicat morții lui Cătălin. ”După felul cum s-a instalat moartea, brusc și violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral. E posibil ca, din naștere, Hîldan să fi avut un vas la creier mai subțire, care a cedat în timp.
M-a surprins că a fost o moarte atât de violentă, mai ales că nu era nimeni lângă el în clipa în care s-a prăbușit. Nu am mai putut face nimic”, a spus medicul George Gearavela. La ora 17:45, pe 5 octombrie 2000, a fost înregistrat decesul.
Cătălin Hîldan s-a stins din viață la doar 24 de ani, pe tern. „Câinii” aveau deja 5-0 la pauză. La vestiare, Cornel Țălnar, secundul antrenorului Cornel Dinu, i-a spus lui Hîldan că nu va mai juca în repriza a doua, pentru că nu mai avea sens.
Antrenorii se gândiseră să-l odihnească pe Cătălin Hîldan care avusese un sezon încărcat. Însă, mijlocașul a spus că este în formă și vrea să joace. În minutul 74 al partidei, Cătălin Hîldan a dus mâinile la față și s-a prăbușit pe gazon.
Cu ultimele puteri, mijlocașul a încercat să se ridice și i-ar fi zis colegului Bogdan Onuț: „Băi, mor!”. Apoi s-a prăbușit din nou.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook