Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce i-a spus Maria Tănase lui Dumitru Fărcaș: „Vezi, Fărcășel, să nu te umfli, că-ți cade nasul și te faci urât…”

Ce i-a spus Maria Tănase lui Dumitru Fărcaș: „Vezi, Fărcășel, să nu te umfli, că-ți cade nasul și te faci urât…”
Azi, 12 mai, ar fi fost ziua lui Dumitru Fărcaș, un maestru al muzicii populare românești și cel mai bun cântăreț la taragot al tuturor timpurilor. Puțini știu că artista care i-a dat elan și l-a ambiționat să ajungă legenda care a devenit între timp, a fost chiar marea voce a României, Maria Tănase.

Marele artist Dumitru Fărcaș s-a născut pe 12 mai 1938, în satul Groși, județul Satu Mare, astăzi în județul Maramureș, Regatul României, într-o familie cu tradiție muzicală: bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru s-a familiarizat cu instrumentele muzicale și a urmat cursurile liceului de muzică și, apoi ale Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

La un moment dat, la începutul carierei sale, a participat la un concurs la București, unde avea concurență mare. Unul dintre rivalii săi era chiar maestru Gheorghe Zamfir.

Impresionată de interpretarea sa, Maria Tănase i-a scris lui Dumitru Fărcaș o scrisoare, în care îl îndemna să continue cariera muzicală, dar să-și păstreze omenia.

Ce scrisoare i-a scris Maria Tănase lui Dumitru Fărcaș

„La concursul de la București am avut foarte mari rivali, între care Gheorghe Zamfir, regretatul Ion Drăgoi, Toni Iordache, Ilie Udilă, Marcel Budală, Dumitru Zamfira. A fost o „garnitură” de instrumentiști absolut excepționali, or eu am reușit să ies dintre ei, luând marele premiu. Maria Tănase a venit la mine, m-a pupat pe obraji și m-a întrebat de unde sunt. I-am spus că vin din Maramureș. Ea a iubit foarte mult Maramureșul, a și cântat cântece din Maramureș, iar semnalele astea de tulnice, de trâmbițe, au fascinat-o. Îmi spunea, în scrisoarea pe care mi-a trimis-o: „Ajunsă de câteva zile în București, mi-am învins ocupațiunile multiple pe care le am (…) și-ntr-o liniște relativă măcar să pot formula pe hârtie ceea ce doresc de la dumneata. Vezi mata, drăguță, n-am prea scris multe în viața mea, și mai cu seamă scrisori, dar scrisori ca aceasta, în care toată respirația mea de artist să-și caute locul nu am scris niciodată.

Vezi, Fărcășel, să nu te umfli, că-ți cade nasul și te faci urât și gata cu admiratorii talentului matale! Nu vreau să te necăjesc, dar vezi, dumneata, Fărcaș, ești un mare artist, dar atât de tânăr față de mine, că nu-mi dau seama dacă, Doamne ferește, nu faci și dumneata parte dintre acei care înainte să înceapă să umble, își iau boii lui Dumnezeu în cap. Mi-ai povestit că muncești mult și am dedus că ești ambițios (…). Ești ambițios ca să parvii sau ești ambițios ca să rămâi artist?”, povestea, Dumitru Fărcaș, pentru Ziarul Făclia.

Cum și-a convins soția să renunțe la America pentru el

Dumitru Fărcaș a cântat pe toate scenele lumii. A susținut foarte multe concerte și turnee în străinătate, în special pentru românii din diaspora. Într-un turneu în Statele Unite ale Americii a cunoscut-o pe Elena, cea de-a doua soție, care i-a fost alături până în 2018, când Fărcaș a murit.

„Sunt, cred, printre puţinii români care au făcut întregirea familiei aducând din America, nu ducând în America. Eu mi-am luat nevastă care a stat 13 ani în Statele Unite ale Americii, cetăţean american de origine română. I-am spus: «Domnişoară, America mea este pe strada Pavlov 35, acolo lîngă Chios, şi este şi un lac acolo. Acolo e America. Te rog foarte mult, fă bine şi vino şi vezi-o, iar dacă o să-ţi placă, rămîi». Şi aşa s-a întîmplat. A venit, i-a plăcut şi a rămas aici”, povestea, amuzat, Dumitru Fărcaș.

Sursa foto: Adevărul
Sursa foto: Adevărul

De ce nu s-a stabilit Dumitru Fărcaș în străinătate

Totodată, marele artist mai spunea că a văzut toată lumea, dar că nicăieri nu e mai bine ca în România. „Am admirat ţări frumoase ca Elveţia, Germania; mi-au plăcut, dar ca să trăiesc acolo, nu. Lumea aceea nu-i lumea noastră, nu-i lumea mea. Ştiu că oriunde mă duc, aici e al meu tot. Ori în ce grădina intru, ori în ce biserică intru, tot e al meu. Aici e fiinţa mea, aici e neamul meu, aici mă simt acasă. Dacă eşti într-o altă lume, unde nimic nu e al tău, atunci nici tu nu mai eşti al tău!“, mărturisea marele interpret de muzică populară, Dumitru Fărcaş.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre