Claudia Cardinale este una dintre marile actrițe italiene, alături de Sophia Loren și Gina Lollobrigida. Era elevă de liceu când un necunoscut i-a propus să filmeze într-un documentar.
La 19 ani, a câştigat concursul de „Cea mai frumoasă fată” în Tunisia, iar premiul pe care l-a obţinut a fost o excursie la Festivalul de Film de la Veneţia. A fost momentul în care a decis să devină actriță.
Claudia Cardinale voia să fie învățătoare
Claudia Cardinale a împlinit 83 de ani, pe 15 aprilie. Este în lumina reflectoarelor de la 20 ani, când a jucat în primul ei film artistic. A fost remarcată pentru frumusețea ei, pentru trupul perfect și privirea senzuală. Așa a început o carieră lungă, în filme celebre unde a avut ca parteneri actori de calibru.
Când era mică, era ca un băiețoi, apoi a vrut să se facă învățătoare. În perioada liceului, a fost personaj în filmul documentar „Lanțuri de aur”. În anul 1957, a câştigat concursul de „Cea mai frumoasă fată” în Tunisia, iar premiul pe care l-a obţinut a fost o excursie la Festivalul de Film de la Veneţia. În același an, i se atribuie un rol minor în pelicula ”Goha”, filmată în Tunisia, un film în care a strălucit Omar Sharif. Filmul a primit un premiu special la Festivalul de la Cannes.
În anul 1960, interpreteaza un rol minuscul, Ginetta, alături de trei monştri sacri ai filmului, Alain Delon, Renato Salvatori şi Annie Girardot, în „Rocco și frații lui”.
Marii regizori ai vremii i-au oferit roluri spectaculoase
Ginetta a fost un rol micuț, dar a fost remarcată de marele regizor Luchino Visconti, apoi de Federico Fellini care o distribuie într-un film cu Marcello Mastroianni şi Anouk Aimee. Filmul îi va aduce aprecierea internaţională şi o va consacra definitiv drept sex-simbol al anilor ’60 ai secolului trecut.
Au urmat câte 2-4 filme pe an, ocazie cu care a putut dovedi că este nu numai o fată frumoasă, dar și foarte talentată. A strălucit de fiecare dată, iar regizorii de la Hollywood nu au pierdut ocazia să îi facă oferte.
Alberto Moravia, unul din cei mai mari romancieri italieni spunea despre ea, că „este o frumuseţe dăltuită de Michelangelo”.
În anul 1964, a filmat, la Hollywood, pentru pelicula ”Circus World”, în regia lui Henry Hathaway. În acelaşi an, i-a fost parteneră lui Peter Sellers în excepţionala comedie americană ”Pantera roz”.
Claudia Cardinale, căsătorită cu doi regizori
A urmat colaborarea profesională remarcabilă, dar şi mariajul cu producătorul şi regizorul italian Franco Cristaldi, cu care a fost căsătorită în perioada 1966 – 1975.
Din anul 1975, a fost căsătorită, timp de 42 de ani, cu regizorul italian Pasquale Squitieri, până la decesul acestuia în anul 2017.
Actrița a rămas însărcinată la 18 ani, cu un bărbat care era mai în vârstă decât ea, în timp ce filma “Pinguinul”. Bărbatul i-a propus să avorteze, dar actrița nici nu a vrut să audă. Claudia Cardinale a fost nevoită să își continue cariera, chiar dacă era însărcinată.
Aceasta a născut în mare secret în 1958 și o perioadă de timp și-a prezentat copilul ca fiind fratele mai mic. Regizorul Franco Cristaldi s-a oferit s-o ajute pe viitoarea mămică să îl treacă în acte pe copilul Patrick ca fratele lui Cardinale. Băiatul are acum 64 de ani. Cu regizorul Squtieri are o fată, Claudia, acum în vârstă de 42 de ani.
Claudia Cardinale locuieşte la Paris, dar a spus că se va simţi, întotdeauna, italiancă, dar va iubi, în egală măsură Tunisia, ţara sa natală.
Actrița a primit zeci de premii și distincții
Din anul 2000, este ambasador al UNESCO pentru apărarea drepturilor femeilor. Vorbind fluent franceza, italiana, engleza, spaniola si araba este participantă în comisiile festivalurilor de film.
În 1992, Franţa i-a acordat Medalia de comandor al Artelor şi Literelor, pentru ca în 1999 să fie distinsă cu Legiunea de Onoare. Lista premiilor și distincțiilor este uriașă.
Publicaţia Los Angeles Times Magazine a plasat-o pe Claudia Cardinale în topul celor mai frumoase 50 de femei din istorie.
Legendă vie a cinematografiei mondiale revine pe ecrane. Are 86 de ani
Jean-Paul Belmondo, magnificul din cinematografia franceză și aventura lui în România
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook