Simona Ionescu / Redactor Șef

Coco Chanel, o viață de poveste. A plecat din mânăstire și a schimbat lumea

Coco Chanel, o viață de poveste. A plecat din mânăstire și a schimbat lumea
Coco Chanel este cea mai cunoscută și valoroasă creatoare de modă din toate timpurile. Deși creațiile ei continuă sa încânte privirea și acum, viața sa este înconjurată de mister și controverse. Coco Chanel a avut, într-adevăr, o viață de poveste.

Cele mai multe surse sugerează că Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel s-a născut pe 19 august 1883, deși este o informație pe care Coco a ținut-o mult timp secretă, fiind destul de discretă în legătură cu data ei de naștere. Părinții ei erau necăsătoriți, iar copilăria lui Gabrielle a fost marcata de sărăcie și multă nesiguranță. Pe când avea 12 ani, a rămas orfană de mamă, iar tatăl și-a trimis cele trei fiice la o mănăstire în Correze. Așa începe fascinanta poveste a lui Coco Chanel. 

Viața într-un așezământ monahal era, evident, foarte strictă, dar Gabrielle a învățat acolo să coasă și să croiască haine. La vârsta de 18 ani, a părăsit mănăstirea și s-a mutat la Moulins. În acea perioadă își câștiga existența muncind într-un atelier de croitorie și cântând ocazional la cabaret. Totuși, Gabrielle nu avea o voce suficient de bună pentru a face o carieră din asta. În jurul anului 1908, Coco Chanel a început o relație cu Étienne Balsan, un aristocrat bogat, relație care i-a înlesnit accesul în cercuri sociale elitiste.

Coco Chanel, poveste de dragoste tristă cu Arthur Chapel 

Coco Chanel poveste
Coco Chanel și Boy Chapel

În casa lui  Étienne Balsan, Coco  îl  cunoaște pe englezul Arthur ‘’Boy”Chapel,prima mare iubire a creatoarei. Ambii își vor aduce aportul în pornirea primei sale afaceri,un salon de pălării,pe care Coco le crează cu atâta pricepere. Povestea de dragoste dintre Coco și „Boy” Chapel nu durează mult, căci acesta moare într-un accident de mașină. O lasă pe creatoare singură, una consolare fiind pasiunea ei pentru haine. 

În 1913, beneficiind de sprijinul financiar al lui Arthur Capel, Coco Chanel și-a deschis primul boutique cu haine în Deauville, bucurandu-se de succes, în primul rând datorită utilizării jerseului, un material inovator în acea perioadă, care s-a dovedit foarte practic în anii de restriște ai Primului Război Mondial. Foarte repede și-a castigat reputația de a fi în avangarda modei, iar succesul inițial a încurajat-o să-și deșchidă un alt magazin în Biarritz, care a fost înfloritor în perioada Primului Război Mondial. În 1919, Coco Chanel își deschidea primul boutique în Paris, pe Rue Cambon la numărul 31. 

Colaborarea cu naziștii 

Coco Chanel poveste

În 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Coco Chanel și-a închis magazinele, susținând că războiul nu este o perioadă prielnică pentru modă. Trei mii de angajați și-au pierdut locurile de muncă. Mulți au văzut în aceasta mișcare și o măsură de represalii în urma conflictelor anterioare pe care le-a avut cu muncitorii săi, pe când aceștia cereau salarii mai mari și condiții mai bune de lucru. 

În timpul ocupației germane a Parisului, Coco Chanel a fost implicată într-o relație cu ofițerul Hans Gunther von Dincklage, ceea ce a ajutat-o să locuiască într-un apartament luxos la hotelul Ritz, pe toată durata războiului. Mulți au condamnat total convingerile sale politice, o combinație de anti-semitism și simpatie pentru cauza nazistă. Biograful Hal Vaughn a descoperit documente care sugerează că Coco Chanel a colaborat cu generalul Walter Schellenberg, șeful spionajului SS. La sfârșitul războiului, Schellenberg a fost judecat pentru crime de război și condamnat la 6 ani de închisoare. La eliberarea sa, Coco Chanel a fost cea care i-a plătit tratamentul medical.

Alte informații declasificate ne arata că în anii 1943-1944, Coco Chanel a fost folosită pe post de curier pentru a negocia un acord de pace cu Winston Churchill și forțele aliate, plan care a eșuat. În septembrie 1944, Coco Chanel a fost interogată de Comitetul Francez de Epurare, dar a fost eliberată din lipsă de dovezi. 

Moștenirea lui Coco Chanel 

Coco este singurul designer de modă prezent în lista alcătuită de publicația Time cu cele mai influente 100 de personalități ale secolului XX. A revoluționat vestimentația feminină prin simplificare. Aceasta era considerată un gest aproape radical pentru acele vremuri, adică începutul secolului XX). Dar și prin introducerea pantalonilor și a costumelor cu croiala bărbătească, până atunci prezente exclusiv în garderoba masculină. 

Coco Chanel nu s-a măritat niciodată și nu a avut copii. Asta deși a avut numeroase relații cu bărbați celebri sau influenți. Parul ei, tuns bob, buzele mereu rujate cu un roșu aprins, obiceiul de a fuma și felul ei asumat de a fi au transformat-o într-o femeie foarte curtată, printre cuceririle sale numarându-se poetul Pierre Reverdy, designer-ul Paul Iribe, industriașul englez Arthur „Boy’ Capel , Igor Stravinsky, al doilea duce de Westminster, Hugh „Bendor’ Grosvenor, cel mai bogat om din Europa la acea vreme. Coco Chanel a murit în 1971, viața ei rămânând o enigmă: o existență plină de contradicții și greu de înțeles.

Foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre