Dragoș Pâslaru, marele actor bătut de mineri în 1990. A fost în comă, apoi a devenit călugărul Valerian

Până în anii 90, Dragoș Pâslaru era un nume mare în cinematografie. Cunoscut pentru rolul lui Horia Sima în filmul Drumeț în calea lupilor (1988), Dragoș Pâslaru s-a născut pe 1 iulie 1951, a jucat alături de actori renumiți și a interpretat roluri importante în mai multe piese de teatru și filme românești.
Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără O lacrimă de fată (1980), Ochi de urs (1983); Întoarcerea din iad (1983), Şobolanii roşii (1990); A unsprezecea poruncă (1991); Balanţa (1992), Domnişoara Christina (1996) și Femeia în roșu (1997).
Din păcate, tragedia s-a produs în 1990, atunci când marele actor a fost bătut de mineri. Aceștia l-au confundat cu un legionar, din cauza fotografiilor din filmul în care îl interpretase pe Horia Sima, urmașul legionarului Corneliu Zelea Codreanu.
Într-un interviu acordat Evenimentul Zilei în 2015, Dragoș Pâslaru povestea faptul că minerii l-au „lovit cu o bâtă cu țepi ascuțiți la cap!”.
„Sufletul meu a strigat: «Am murit! În sfârșit, am murit!». Am fost foarte fericit. N-am mai întâlnit starea aia! M-au tot lovit și nu muream… Acum ceva vreme m-am trezit la Frăsinei cu doi procurori. Vroiau să mă facă să intru în proces împotriva lui Iliescu. Eu le-am spus că nu mai am nimic, cu nimeni! Și ei mi-au zis că am fost torturat de maiorul, pe atunci, Truțulescu. Am auzit că a ajuns la pușcărie!”, a declarat acesta.
După ce a stat în comă din cauza bătăii crunte, actorul a avut o revelație și a decis să se dedice vieții monahale. La acel moment, avea soție, precum și un copil. A lăsat totul în urmă și, la 39 de ani, în 1990, a mers la Mănăstirea Frăsinei, unde a decis să se călugărească.
A devenit atunci fratele Vasile, iar mai apoi ieromonah cu numele de părintele Valerian. Dragoș Pâslaru a devenit apoi Ieromonah la schitul Pătrunsa, din Arhiepiscopia Râmnicului.
În ceea ce îi privește pe fosta sa soție și fiul său, călugărul spune că a existat „o reacție de opoziție” când el a luat hotărârea de a urma calea monahală.
„Mă vizitează atât cât trebuie. Băiatul meu e realizat, familial, profesional și spiritual. Întâlnirea nevăzută este cea mai importantă. Au înțeles ce înseamnă călugăria. Gândul către lume poate fi o ispită!”, spunea călugărul Valerian despre fiul său, în urmă cu 10 ani.
La hirotonirea călugărului Valerian au fost Claudiu Bleonț, Magda Catone, Manuela Hărăbor și mulți alții. De altfel, actrița Manuela Hărăbor vorbea la un moment dat despre cum a ajutat-o fostul coleg, devenit călugăr, într-un moment de mare cumpănă. Fiul actriței și al regizorului Dan Chișu, Andrei, s-a născut cu o tulburare de spectru autist. Călugărul Valerian a ajutat-o să revină pe drumul credinței.
„Am primit un ajutor neaşteptat de la Părintele Valerian, fostul actor Dragoş Pâslaru, care pe atunci era la mănăstirea Frăsinei. El m-a luat de mână, la propriu, şi mi-a zis: «Ăsta e drumul şi asta trebuie să faci!». I-am urmat sfaturile şi, într-adevăr, situaţia s-a limpezit. Am început să merg cu Andrei la mănăstirea Radu Vodă, care este peste drum de casa mea, iar acolo am găsit alţi oameni care m-au ajutat enorm”, a spus Manuela la un moment dat.
Dragoș Pâslaru, actual călugăr Valerian, a împlinit 74 de ani pe 1 iulie anul acesta. În 2018, a înființat o mănăstire cu hramul Sfantului Filimon într-un loc retras, un cătun mic cu numai câteva familii -Ţânculeşti din satul Vătăşeşti, din comuna vâlceană Goleşti.
Lăcașul de cult are hramurile Buna Vestire, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitorul actorilor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook