Simona Ionescu / Redactor Șef

Ea e femeia care a uimit lumea. Adela Leonida Paul, primul medic care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei

Ea e femeia care a uimit lumea. Adela Leonida Paul, primul medic care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei
Sora sa, Eliza Leonida Zamfirescu, a fost prima femeie inginer din Europa, iar fratele, Dimitrie Leonida, un apreciat om de ştiinţă, numele său fiind purtat astăzi de Muzeul Tehnic din Capitală. Ce a reușit să facă pentru omenire medicul Adela Leonida Paul.

În timpul carierei a făcut nu mai puțin de 8000 de operații oftalmologice, ba chiar a fost și medicul oftalmolog al Casei Regale a României. Povestea medicului Adela Leonida Paul.

Ea e femeia care a uimit lumea. Adela Leonida Paul, primul medic care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei

Povestea Adelei Leonida Paul, medic oftalmolog al Casei Regale e pe cât de frumoasă, pe atât de tristă. Și asta pentru că unul dintre marile genii ale României a plecat dintre noi la o vârstă mult prea fragedă. Doar 38 de ani… Deși se cunosc foarte puține lucruri despre ea, Adela Leonida Paul a fost una dintre cele mai luminate minți pe care le-a avut vreodată România. Și primul specialist român care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei.

Cooptată din timpul facultății de marele savant Stănculescu

Adela Leonida Paul a văzut lumina zilei în aprilie 1890, tatăl său fiind un excepțional ofițer de carieră și totodată inventator, perfecționând tehnica militară a armatei române. Pe de altă parte, mama, a fost fiica unui cunoscut inginer francez. Chiar dacă a trăit într-o lume a bărbaților, aceasta a devenit unul dintre cei mai importanți medici oftalmologi pe care i-a avut vreodată România.

Despre harul său s-a aflat din timpul facultății, motiv pentru care a fost cooptată încă din timpul facultății la clinica unei somități în domeniu, profesorul Stănculescu.

A învățat tehnicile chirurgicale de la vestitul medic francez Dantrelle

Adela a lucrat la Spitalul de ochi din Iași, care a devenit spital de război, unde a învățat tehnicile chirurgicale de la renumitul doctor francez Dantrelle. La puțin timp după ce războiul s-a încheiat, aceasta și-a luat doctoratul în medicină. În 1918 a întâlnit-o pentru prima dată pe Regina Maria pe care ulterior a și operat-o de cataractă.

Când nimeni nu s-a așteptat, Adela Leonida s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de o operație la ficat. Intervenția chirurgicală nu a reușit, au urmat complicațiile, iar tânăra a trecut la cele veșnice. În toată cariera sa, medicul a reușit să facă 8000 de operații.

Sursă foto: adevarul

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre