Emeric Jenei va rămâne în storia fotbalului românesc. Echipa Steaua, antrenată de el, a cucerit Cupa Campionilor Europeni, la data de 7 mai 1986. Este , după 2-0 cu Barcelona, în finala de la Sevilla. A totalizat 51 meciuri pe banca României.
Emeric Jenei abia mai iese din casă
Emeric Jenei împlinește 84 de ani, pe 22 martie. La mulți ani!
Locuiește de foarte mulți ani în Oradea, un oraș civilizat. Pandemia i-a dat și lui viața peste cap și aproape nu mai iese din casă. În ultimii doi ani a avut și probleme de sănătate.
Fostul tehnician a prins şi vremurile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar vremurile de astăzi sunt și mai grele. În urmă cu doi ani, mergea zilnic la medic, din pricina unor dureri cumplite la picioare.
Emeric Jenei a povestit că se deplasează foarte greu, „am o cârjă, un băţ de care mă ţin, iar în partea cealaltă este soţia mea de care mă ţin”, scrie digisport.ro.
Din anii 70, este căsătorit cu Ileana Gyulai-Drîmbă-Jenei (74 de ani), fostă scrimeră română, dublu laureată cu bronz la Mexico 1968 și München 1972. În 1969, în Cuba, a devenit campioană mondială cu echipa de floretă a României și vicecampioană mondială la individual.
Înainte, a fost căsătorit cu actrița Vasilica Tastaman, cu care a avut doi copii: Călin Jenei și o fată, Janne Jenei.
Legendarul antrenor se folosește de o cârjă
„Am avut norocul că sora soţiei mele a venit de la Satu Mare. Ea merge să mai cumpere câte ceva şi avem un magazin aproape de noi, care este destul de bine aprovizionat. Dar pentru apă… Atunci, băiatul meu se duce cu maşina şi îmi aduce. Iar eu stau în casă, ce să fac?”, a explicat Emeric Jenei.
Până să aibă aceste probleme, ieșea cu soția, la o plimbare și o prăjitură.
„Mergeam pe malul Crişului, era un bufet care acum probabil este închis şă mâncam îngheţată sau o prăjitură cu soţia. Bufetul era la vreo 500 de metri distanţă de unde locuiesc. O luam pe jos pe malul Crişului şi era foarte frumos, mă simţeam foarte bine. Stăteam o oră şi mă întorceam apoi acasă”, a rememorat Emeric Jenei.
Ultima ieșire publică a fost în 2019, în timpul campaniei electorale, când a primit un autograf de la candidatul Dan Barna.
A adus Cupa Campionilor Europeni în România, cu Steaua
Fostul antrenor a adus Cupa Campionilor Europeni în România, cu Steaua. Se întâmpla în 1986 când roș-albaștrii au învins în finală Barcelona, scor 2-0, după executarea loviturilor de departajare. Pentru echipa noastră au marcat atunci de la punctul cu var Lăcătuș și Balint.
A fost meciul prin care Helmut Duckadam a intrat în istorie. Fostul portar al roș-albaștrilor a reușit să apere patru lovituri de departajare, motiv pentru care a intrat în Cartea Recordurilor. De altfel, de atunci acest record nu a mai fost nici măcar egalat.
La data de 8 mai 1998, colonelul în retragere Emeric Jenei din Ministerul Apărării Naționale a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).
Gică Hagi la 56 de ani. De la ”copilul teribil”, la ”Regele” fotbalului românesc
Rică Răducanu, portarul cu inima mai mare ca mingea de fotbal
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook