O poveste extraordinară. Adolescenta săracă a ajuns stea de cabaret, apoi soția președintelui din Argentina. Deși nu a ocupat vreodată o funcție guvernamentală, ea a acționat în calitate de ministru de facto al sănătății și al muncii. ”Cei fără cămașă” (n.r. muncitorii) au adorat-o, iar la moartea ei au venit milioane de oameni. Trupul său a fost ascuns timp de 16 ani.
Eva Peron, de la fetița săracă, la soția președintelui Argentinei
Eva Perón a fost o femeie puternică și convingătoare. Părinții ei nu au fost căsătoriți, iar tatăl ei avea și o altă familie. O duceau greu, iar când tatăl ei a murit a fost chiar dificil să trăiască și s-au mutat la Junín, Argentina. Când Eva avea 15 ani, a călătorit la Buenos Aires pentru a urma o carieră de actorie. În cele din urmă, a început să cânte constant la radio. Pe când avea 15 ani, Eva Duarte era star de cabaret.
Eva a atras atenția colonelului Juan Perón și cei doi s-au căsătorit în 1945, când ea avea 26 de ani. Mai târziu în acel an colonelul a fost destituit de o lovitură de stat și a fost luat pentru scurt timp în arest. După eliberare, Juan Peron a intrat în cursa prezidențială. Eva Peron a fost activă în campanie și a câștigat adulația maselor. Tânăra și frumoasa soție a candidatului a mizat pe sprijinul celor mulți, descamisados (în spaniolă: „cei fără cămașă”). Juan Peron a fost ales și a preluat funcția în iunie 1946.
Eva Peron, ministru fără portofoliu
În timpul primului mandat al soțului ei ca președinte (1946–52), Juan Perón a devenit un lider politic puternic. Deși nu a ocupat vreo funcție guvernamentală, Eva Peron a acționat în calitate de ministru de facto al sănătății și al muncii.
A majorat salariile sindicatelor, care au răspuns cu sprijin politic pentru Perón. După ce s-au întrerupt subvențiile guvernamentale ea a înlocuit-o cu propria Fundație Eva Perón. A fost susținută de contribuții „voluntare” ale sindicatelor și ale afacerilor. Aceste resurse au fost folosite pentru a înființa mii de spitale, școli, orfelinate, case pentru bătrâni și alte instituții caritabile.
Eva Peron a fost în mare parte responsabilă pentru adoptarea legii privind votul femeilor și a format Partidul Feminist Peronista în 1949. A introdus educația religioasă obligatorie în toate școlile argentiniene. În 1951, deși a murit de cancer de col uterin, a obținut nominalizarea pentru vicepreședinte, dar armata a forțat-o să-și retragă candidatura.
Eva Peron a murit la 33 de ani de cancer
Peste 2 milioane și-au luat rămas bun de la Eva Peron. A murit de cancer la doar 33 de ani, iar sicriul ei a rămas în piața publică mai multe zile.
Trupul ei este îmbălsămat este transportat sub nume fals, Maria Maggi de Magistris, și depus într-un cimitir din Milano, unde va sta timp de 16 ani. Este deshumată în 1973 și readusă în țară. Va fi îngropată în cimitirul Recoleta.
În 1971, guvernul militar, plecându-se la cerințele peroniste, a predat rămășițele ei văduvului ei exilat la Madrid. După ce Juan Perón a murit în funcție în 1974, a treia soție a sa, Isabel Perón, a repatriat rămășițele, alături de soțul ei. Doi ani mai târziu, o nouă junctă militară ostilă peronismului a îndepărtat cadavrele. Rămășițele Evei au fost în sfârșit îngropate în cripta familiei Duarte din cimitirul Recoleta din Buenos Aires.
Eva Peron a inspirat numeroase cărți, atât în Argentina, cât și în străinătate. Viața ei a stat la baza muzicalului Evita (1978), iar în 1996 s-a realizat un film în care Madonna a jucat rolul Evei Peron. Sursa: britannica.com
Florina Cercel, Sophia Loren a României, a rămas văduvă la 29 de ani
Anthony Quinn, o viață fabuloasă, plină de aventuri și iubite. S-a născut în deșert
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook