Anthony Quinn, o viață fabuloasă, plină de aventuri și iubite. S-a născut în deșert

Anthony Quinn, o viață fabuloasă, plină de aventuri și iubite. S-a născut în deșert
Un uriaș cu un talent ieșit din comun. Viața lui Anthony Quinn a început în deșert unde ”erau doar șerpi și șopârle care să o ajute pe mama să nască”. Numele lui este sinonim cu Zorba Grecu, dar și cu alte roluri care au intrat în istorie.

A fost Zorba Grecu, Bombolini, Zampanò, Gauguin, Quasimodo și Barabbas. Roluri pe care Anyhony Quinn le-a interpretat cu mare măiestrie. A avut alături actrițe de același calibru:  Giulietta Masina, Irene Papas, Anna Magnani, Ingrid Bergman.

A iubit viața și ”fustele”. În total, a avut 13 copii, ultimul când avea vârsta de 81 de ani. Ne-a lăsat 150 de filme și râsul său molipsitor. A fost recompensat cu două Premii Oscar.

Anthony Quinn va fi mereu Zorba, uriașul țăran grec. Acest rol este considerat de mulţi specialişti ca fiind cel mai cuoscut caracter de film din secolul al XX-lea

Anthony Quinn s-a născut în deșert

Anthony Quinn a avut o copilărie grea. A scris o carte autobiografică ”Păcatul original” (Original Sin) în care povestește aventura vieții sale fabuloase. S-a născut în Mexic, în deșert, unde ”erau doar șerpi și șopârle care să o ajute pe mama să nască”. Are origini amestecate, mexicano-irlandezo-indiano-american.  Poate de aceea a fost atât de original în tot ce a făcut.

La puțin timp după ce a venit el pe lume, familia s-a refugiat în SUA, la Los Angeles, din pricina războiului din Mexic. Apoi s-au mutat. În tinerețe visa să devină architect sau negustor pe mare. A fost mai întâi lustragiu și vânzător de ziare, la colț de stradă. Tatăl său a găsit de lucru la Grădina Zoologică Lincoln, iar mai târziu la studiourile cinematografice. Avea 10 ani când tatăl a murit într-un accident de maşină.

Micul Anthony s-a angajat ca ucenic pe un şantier de construcţii, iar apoi a prestat tot felul de munci pentru a-şi sprijini familia. Când mama s-a îndrăgostit de un anume Frank Bowles, Quinn a plecat de acasă. Le-a luat cu el pe sora şi pe bunica sa, a abandonat liceul şi s-a dedicat exclusiv întreţinerii celor două.

Quinn a fost şi boxer profesionist, dar un talentat pictor, înainte de a fi actor. În adolescenţă a suportat o intervenţie chirugicală la limbă, pentru ameliorarea dicţiei. A urmat cursurile unei şcoli de artă dramatică din Los Angeles, pe care le-a plătit cu banii câştigaţi din spălarea podelelor. În anul 1933 debutează ca actor de teatru în piesa „Clean Beds”.

A debutat la 21 de ani

Din cartea pe care a scris-o aflăm că în anul 1936 s-a alăturat unei expediţii de pescuit spre Orient. Era visul său din copilărie de a călători pe mare. Când a revenit la Hollywood, a dat o probă pentru rolul unui războinic în filmul „The Plainsman”, regia Cecil De Mille. A fost acceptat și a obţinut un contract pe termen lung cu studiourile Paramount.

Așa a început cariera lui excepțională. Celebritatea a venit repede, cu roluri importante jucate magnific, alături de mari actori ai vremii. A fost puternicul Zampano alături de naiva Gelsomina (Giulietta Masina, La strada), a fost Zeus în Ulise, Paul Gogain în ”Van Gogh”. A prins ”Ultimul tren din Gun Hill” și a fost ”Omul din Del Rio”. A fost și cocoșatul din ”Notre Dame de Paris”, îndrăgostit de fermecătoarea Gina Lollobrigida. A jucat rolul lui Baraba și a fost iubitul pedepsit de Ingrid Bergman în ”Vizita”.

Însă, Anthony Quinn va fi mereu Zorba, uriașul țăran grec. Acest rol este considerat de mulţi specialişti ca fiind cel mai celebru caracter de film din secolul al XX-lea.

Anthony Quinn a fost protagonist în 150 de producţii de cinema şi a obţinut două premii Oscar

I-au plăcut ”fustele”

Anthony Quinn a fost protagonist în 150 de producţii de cinema şi a obţinut două premii Oscar. Însă, și viața lui personală a fost subiect de presă. A avut numeroase aventuri și relații în urma cărora au rezultat 13 urmași. Trei copii au fost în afara căsătoriilor, iar ultimul prunc a apărut când el avea 81 de ani.

  • În anul 1937 se căsătoreşte pentru prima dată, cu Katherine DeMille, fiica adoptivă a regizorului Cecil B. DeMille. În anul 1965 divorţează de prima sa soţie, iar în urma mariajului de 27 de ani s-au născut Cristopher (care s-a înecat la 15 martie 1941), Christina, Catalina, Duncan şi Valentina.
  • În anul 1966 Quinn s-a căsătorit cu designerul italian Iolanda Addolori, care deja îi dăruise 2 băieţi: Francesco şi Daniel, fiind urmaţi de cel de-al treilea, Lorenzo.
  • În 1997 Quinn şi Iolanda Addolori au divorţat, probabil şi fiindcă actorul avea deja alţi doi copii, cu secretara sa, Katherine Benvin: Antonia Patricia Rose Quinn –şi Ryan Nicholas Quinn. Katherine Benvin avea să se căsătorească cu Anthony Quinn, rămânând alături de acesta până la sfârşitul vieţii actorului.
  • Actorul a mai avut şi alţi doi copii, cu fostul model Friedel Dunbar, cu care avusese o relaţie „paralelă” de circa 14 ani: Sean Quinn şi Alexander Anthony Quinn.
  • Viaţa sa tumultoasă i-a adus şi nenumărate apariţii prin tribunale, în nesfârşite procese de adulter, paternitate, pensie alimentară şi divorţ.

Anthony Quinn, pictor și scriitor

Anthony Quinn a fost şi un apreciat pictor, de orientare cubistă şi post-impresionistă, dar şi un sculptor talentat. Creaţiile sale au fost prezentate în cadrul unei expoziţii personale, în anul 1982, la Honolulu. Suma strânsă în urma vânzării integrale a operelor sale a fost de circa 2 milioane de dolari.

Quinn a scris şi două volume de memorii, „The original sin” – în anul 1972 şi „One man tango” – în anul 1997.

Ultima parte a vieţii i-a adus suferinţe fizice actorului care se lupta cu problemele respiratorii, acestea degenerând în cele din urmă într-o boală incurabilă. Ultimul său rol a fost cel din filmul „Avenging Angelo” în 2001, an în care, pe 3 iunie, actorul moare, la 86 de ani. După moartea sa, toată averea lui a rămas ultimei sale soţii, Katherine Benvin, şi celor doi copii ai lor. Sursa: britannica.com


Salvatore Adamo, belgianul care a scris un șlagăr pentru o prințesă. Aceasta a ajuns regină

Mireille Mathieu, o viață de basm. A cântat 1.200 de melodii, în 11 limbi