Mireille Mathieu, o viață de basm. A cântat 1.200 de melodii, în 11 limbi

Mireille Mathieu, o viață de basm. A cântat 1.200 de melodii, în 11 limbi
Mireille Mathieu avea 19 ani când a cântat pentru prima dată pe celebra scenă a Teatrului Olympia din Paris. Publicul a ovaționat-o și au numit-o „urmaşa lui Edith Piaf”. Presa internațională i-au spus ”Vrăbiuța” datorită vocii sale inconfundabile. Din acel moment a fost celebră.

Ca și Edith Piaf, Mireille Mathieu este mică de statură (1,53 m), dar din trupul acela micuț iese o voce de aur. A avut o copilărie grea, într-o familie cu 14 copii. Au locuit într-o baracă, până când ea avea 15 ani. Atunci a făcut prima baie în cadă, după cum mărturisea artista. După o carieră fabuloasă de 54 de ani, acum se recuperează. În urmă cu trei ani, a fost diagnosticată cu o formă severă de  cancer. Pe 22 iulie, împlinește 75 de ani.

Mireille Mathieu era cea mai mare din cei 14 copii ai cioplitorului în piatră Roger Mathieu

Mireille Mathieu, o viață de basm

Mireille Mathieu spunea că se simțea precum o zână.  ”Încă de mică m-am simțit ca Albă ca Zăpada care întreținea gospodăria celor șapte pitici. Am cântat la fiecare activitate casnică, simțindu-mă ca o adevărată zână. Am luat asta foarte în serios, crezând că în realitate sunt chiar o zână”, povestea Mireille Mathieu. Se referea la faptul că ea era cea mai mare din cei 14 copii ai cioplitorului în piatră Roger Mathieu. Practic, în fiecare an primea un cadou minunat: încă un frățior.

“Mămicuţa mea a născut şi a crescut 14 copii în condiţii dificile, extrem de dificile. Nu avea maşină de spălat vase, de exemplu. Fiind cea mai mare dintre cei 14 copii am văzut toate greutăţile. Travaliul dureros, problemele care se ivesc pe parcurs când creşti copiii”, a povestit marea vedetă care a concertat şi în România, la 24 martie 2014.

La doar 4 ani, a cântat pentru prima oară în public şi a fost nevoită să muncească în fabrică de la vârsta de 14 ani. De aceea, a renunțat la studii. În 1965, Mireille Mathieu apare la emisiunea televizată „Tele Dimanche” şi cântă piesa lui Edith Piaf „Isabelle”. Întreaga Franţă o îndrăgeşte. O compară cu Edith și chiar o numesc ”Vrăbiuța” (piaf, în argoul parizian).

Prima baie în cadă, la 15 ani

Au locuit multă vreme într-o baracă. Mireille Mathieu s-a mutat abia la 15 ani împreună cu familia într-un apartament cu cinci camere. A declarat că aceea a fost cea mai fericită zi din viaţa ei. „Am făcut atunci pentru prima oară baie în cadă. A fost cea mai minunată senzaţie din viaţa mea”, avea să declare ea mai târziu.

După 1965 a fost declarată de publicul francez „urmaşa lui Edith Piaf”. Învaţă să îşi folosească vocea la capacitate maximă. Muncește și își plătește orele de canto. A cântat alături de cei mai mari artiști ai vremii. A fost pe scenă de la 19 ani cu Charles Aznavour, Placido Domingo, Julio Iglesias, Tom Jones, Enrico Macias, ABBA. A avut success uriaș cu piesele „Santa Maria”, „C’est ton nom”, „Ne me quitte pas”, „Tous les enfants chantent avec moi” şi „Mon Credo”.

Mireille Mathieu și-a început cariera în anul 1962, iar de atunci, aceasta a înregistrat mai bine de 1200 de cântece în 11 limbi. A vândut aproximativ 122 de milioane de albume. Printre alte performanțe, Mireille Mathieu a fost primul artist european care a concertat în China.

În 21 Noiembrie 1965, milioane de telespectatori francezi descoperă aceasta fetiță firavă, cu o voce minunată

Mireille Mathieu, familia

Mireille Mathieu s-a dăruit în întregime familiei ei numeroase și scenei. Cu multă greutate cântăreaţa a acceptat să facă dezvăluiri personale, cum rareori o face. Cum a explicat de ce nu a avut niciodată copii. “Cariera artistică împlinită m-a împiedicat să devin mamă. Nu cred că succesul este incompatibil cu maternitatea, dar mie mi s-a întâmplat. Prin intermediul copiilor fraţilor şi surorilor am găsit o modalitate de a da afecţiune. Am mulţi nepoţi şi nepoate care sunt un pic şi copiii mei. Nu poţi să nu iubeşti copiii, sunt un cadou din cer”, a spus vedeta.

Mireille Mathieu, fericită că a apucat să lanseze albumul închinat mamei ei.  În 2016, Mireille Mathieu şi-a pierdut mama, pe Marcelle-Sophie, în vârstă de 94 de ani. Înainte ca mama ei să se ridice la cer, Mireille i-a promis că va mai scoate un album intitulat „Mes Classiques” pe care i-l va dedica. A făcut asta post-mortem.

Diagnosticată cu o formă gravă de cancer

Acum trei ani, Mireille Mathieu a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer. Conform revistei germane „Freizeitwoche” cântăreaţa ar mai avea foarte puţin timp de trăit. Ea a încercat să se trateze în secret în Germania la o clinică privată, dar ziariștii au aflat. Site-ul RTL a citat o sursă din interiorul instituţiei medicale şi afirma că, Mireille Mathieu s-ar fi împăcat deja cu soarta.

Vestea că Mireille Mathieu nu mai are mult de trăit a căzut ca un trăsnet pentru milioanele de fani din întreaga lume. Totuși, nu a fost precizat ce tip de cancer este şi nici de când suferă. Și, iată, că și-a programat un concert în Slovacia, în decembrie 2021. Surse: mireillemathieu.com, mireillemathieu.com


Mădălina Manole, artista care a tânjit după iubire. Ce scria în jurnal

O recunoașteți? Este eleva care a devenit o legendă vie a muzicii românești

Recomandarile noastre