Cu multe roluri negative în palmares, Edward G. Robinson a fost cel mai cunoscut actor român de la Hollywood, cariera lui luând avânt în perioada interbelică. Devenise așa notoriu pentru rolurile sale încât până și gangsterii adevărați îi scriau.
Cunoscut la Hollywood drept Edward G. Robinson, în realitate actorul se numea Emanuel Goldenberg, Edy, după cum îl alinta familia. A venit pe lume la București, pe 12 decembrie 1893, într-o familie care a avut, în total, șase copii. Până la vârsta de 10 ani, puștiul din mahalaua Dudești a urmat școala în România. Apoi, părinții au decis să emigreze în America.
Chiar dacă nu cunoștea limba engleză, micul Edy a recuperat rapid și a fost un elev cu adevărat silitor. A urmat cursuri la Columbia University, unde și-a luat licența în litere. Visa la o carieră în domeniu, de profesor. Însă ceva l-a deturnat de la traseul de carieră confortabil ales. La universitate, şi-a descoperit vocația de actor. L-a prins așa de tare încât a aplicat și a obținut o burcă ce i-a permis să urmeze a doua facultate. Începând cu anul 1912 s-a înscris la Academia Americană de Artă Dramatică.
Pușlamaua din Dudești a ajuns star pe Brodway, apoi la Hollywood
Deja își spunea Robinson, iar în 2013 a decis să își schimbe și prenumele în Edward, convins că reformulat astfel, numele lui suna mai american și va avea mai mult succes. În trei ani de la înscrierea la Academie, Edward Robinson era deja un nume cunoscut pe Broadway. A trebuit să își servească noua patrie, înrolat la serviciul de informații în timpul Primului Război Mondial. Românul vorbea fluent franceza, italiana, germana, spaniola şi, evident, limba sa maternă.
La finele războiului, în 1919, și-a reluat în forță cariera actoricească. L-a interpretat pe Satin din „Azilul de noapte”, în 1925 a repurtat un mare succes în „Androcle şi leul” de G. B. Shaw, iar în anul 1927, la teatrul „Guild”, l-a jucat pe Smerdiakov în „Frații Karamazov”, spectacol pus în scenă de Jacques Copeau, arată Dosaresecrete.ro. Era considerat un star al scenei, mai ales după imensul succes repurtat în rolul gangsterului Nick Scarsi din piesa „The Racket”.
Cel mai cunoscut actor român de la Hollywood
După un deceniu a făcut pasul spre cinematografie. A debutat în 1930, iar în 1931 a avut primul triumf pe marile ecrane, tot într-un rol de gangster, în filmul lui Mervyn Le Roy, „Micul Caesar”. Este foarte important acest film. Acesta a fost primul film cu gangsteri cu replici vorbite, un reper în istoria Hollywoodului.
Între 1930 și 1950 românul era așa de căutat încât a jucat în aproape 60 de filme, adică o medie de trei pe an. Toate, produse de marii regizori ai momentului, precum John Ford, William Wellman, Orson Welles sau John Huston. Și în toate jucând alături de cei mai celebri actori ai Hollywood-ului. Criticii și colegii l-au considerat pe Edward G. Robinson un actor inteligent, cult şi sensibil. Reușea cu succes să interpreteze credibil cele mai diferite personaje.
Gangsterii adevărați îi scriau lui Edward G. Robinson
Edward G. Robinson a revenit deseori în țara sa natală și s-a bucurat să ofere interviuri presei, arătând că nu și-a uitat nici originile, nici limba și, mai ales, că e mândru că s-a născut român. era mereu atent să le atragă atenția jurnaliștilor să scrie numele lui adevărat, Goldenberg, ca să știe foștii lui colegi de joacă cine e și cum să îl găsească cât era în București. Și la New York, orașul în care a trăit, era înconjurat de mulți prieteni români.
Într-unul din aceste interviuri povestea cum a ajuns în vizorul gangsterilor (adevărați): „Filmele cu gangsteri mi-au făcut o oarecare popularitate în lumea adevăraților gangsteri. Am primit numeroase scrisori de la gangsteri cunoscuți, scrisori de felicitare, dar şi de amenințare, dându-mi oarecari lămuriri asupra mentalității lor. Aceste lămuriri mi-au fost de mare folos. Am multe relațiuni cu adevărații gangsteri, nu vreau însă să se creadă că sunt un „vrai de vrai” (n.r. trad. – din franceză – adevărat, veritabil)…”.
Nu a uitat niciodată jocurile copilăriei. Până la 10 ani, când familia a emigrat, era o adevărată pușlama, „spaima cartierului”, după cum a rememorat. Era vestit pentru bătăile sale, lovea cu pumnii ca nimeni altul.
Ultimul rol, „repetiție” pentru moarte
Unul dintre cele mai emoționante roluri ale românului a fost cel din „Două săptămâni în alt oraş” (1962) de Vincente Minnelli. El întruchipa un regizor la apusul carierei, trăind dramatic o criză de creație. A avut și roluri secundare și a apărut inclusiv într-un science-fiction, acesta fiind și ultimul său film, realizat cu doar câteva luni înaintea morții celebrului actor (ianuarie 1973). Ultimul său rol, spun criticii, i-au oferit „una dintre cele mai impresionante partituri”. Este cu adevărat memorabil.
Edward G. Robinson a jucat în „Soylent Green” (n.r. – Produsul verde), film – reper al genului, regizat de Richard Fleischer, un science-fiction adresat prezentului, vorbind despre o lume a viitorului în care oamenii erau hrăniți cu mâncare sintetică preparată din trupurile celor decedați. Personajul interpretat de Robinson are o ultimă dorință înainte de moarte: să vadă un film cu flori, insecte, copaci şi animale aparținând trecutului nepoluat. Eroul moare, la finalul vizionării, cu imaginea unui Pământ înfloritor.
Edward G. Robinson, copilul din mahalaua Dudești care a ajuns vedetă la Hollywood, a încetat din viață pe 26 ianuarie 1973, la Spitalul Cedars Sinai din Los Angeles din cauza unui cancer de vezică. Peste 1.500 de prieteni au participat la ceremonia de înmormântare. Trupul actorului a fost apoi transportat la New York, orașul în care a trăit, și depus într-o criptă din mausoleul familiei, în cimitirul Beth-El din Brooklyn.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook