Simona Ionescu / Redactor Șef

Horaţiu Mălăele, artistul născut „cu o zi mai devreme decât în acte”, spune de ce i-a fost schimbată data nașterii

Horaţiu Mălăele, artistul născut „cu o zi mai devreme decât în acte”, spune de ce i-a fost schimbată data nașterii
TVR 3 îi dedică  lui Horațiu Mălăele „Noaptea albă a filmului românesc”, ocazie cu care, în premieră, telespectatorii pot urmări filmul „Luca”.

În acest weekend, Horaţiu Mălăele împlineşte 70 de ani. Ceea ce puțină lume știe este că artistul a venit pe lume cu o zi mai devreme decât cea la care a fost înregistrată nașterea sa în acte. Horațiu Mălăele s-a născut pe 31 iulie 1952 în Târgu Jiu, județul Gorj, şi nu pe 1 august, aşa cum este înregistrat în certificatul de naştere.

„M-am născut, într-adevăr, pe 31 iulie, după cum mi-a spus mama, undeva pe la orele 10 seara. Dar cum se făceau actele atunci, am fost trecut pe data de întâi”, mărturiseşte actorul în interviul pentru „Noaptea albă a filmului românesc”, care va fi difuzat la TVR 3.

„Pentru că numele meu adevărat este Mălăele Valentin Horaţiu şi am aflat acum, târziu, că Sfântul Valentin ortodox este pe 30 iulie, am, aşadar, o sărbătoare şi pe 30 iulie. M-am născut pe 31 şi sunt trecut pe 1. Sunt trei sărbători succesive care uneori dau mari dureri de cap”, mai spune Horaţiu Mălăele.

Horațiu Mălăele este actor, regizor și artist plastic de calibru

Horațiu Mălăele nu este doar un actor deosebit de talentat. Este un regizor rafinat și a avut peste 30 de expoziții de caricatură de excepție. Prima a avut-o la 18 ani. El este unul din artiștii contemporani bine cotați. Are propria galerie în Centrul Vechi, iar multe din lucrările sale împodobesc colecții particulare însemnate.

„Când m-am născut, nu erau semne de vreo reuşită a mea în viaţă. Aveam un strabism foarte pronunţat, eram dislexic şi abia citeam, toţi cei din jur râdeau de mine. Eram numit «prostu’ clasei», mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate”, a povestit într-un interviu artistul.

Chiar dacă i s-a spus mereu că desenează urât, a perseverat. „Mi se spunea mereu că desenez urât şi de atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferinţă. Înţelesesem că sunt prost, urât, şi că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, şi a vorbit puţin cu mine.

La urmă, m-a privit direct în ochi şi mi-a spus clar: «Tu eşti un geniu». Iar eu am început să fiu”, își amintește celebrul artist.

Copiii artistului sunt pasionați de actorie

Horațiu Mălăele intenționa să urmeze Institutul de Arte Plastice din Capitală, dar a absolvit în 1975 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Octavian Cotescu.La 22 de ani a debutat în film, iar la 30 de ani a început să regizeze spectacole de teatru. Unul din marile sale roluri e cel de familist. De peste 30 de ani actorul e căsătorit cu Gabriela Mălăele și au împreună doi băieţi, pe Cristian (33 de ani) şi pe Bogdan (34 de ani), amândoi pasionaţi de actorie.

O noapte întreagă cu Horațiu Mălăele la TVR 3

În semn de preţuire, cu ocazia aniversării vârstei „rotunde”, TVR îi dedică îndrăgitului actor mai multe programe. Astfel, telespectatorii îl pot vedea, la TVR 2 şi TVR 3, pe Mălăele actorul şi regizorul în câteva dintre cele mai apreciate producţii ale sale: un film în premieră TV – „Luca” (foto), filmele consacrate „Nunta mută”, „Funeralii fericite” (în care joacă și Serghei Mizil) şi „Primăvara bobocilor”, precum şi în spectacolele de teatru „Mincinosul” şi „Poveste studenţească”.

Ajunsă la a VI-a ediţie, „Noaptea albă a filmului românesc” începe la TVR 3, sâmbătă, 30 iulie, ora 22.00, cu interviul actorului Horaţiu Mălăele şi continuă cu seria de filme de lung metraj şi cu cele două spectacole de teatru – „Mincinosul”, în regia lui Vlad Mugur – unul dintre regizorii săi preferaţi şi „Poveste studenţească” – un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, produs în 1979, cu Horaţiu Mălăele la vârsta de 27 de  ani.

Spectacolul „Mincinosul” poate fi urmărit şi la TVR 2, duminică, ora 13.00, iar seara, la „Duminica filmului românesc” (ora 21.00), îl vedem pe Horațiu Mălăele în comedia „Primăvara bobocilor”, alături de Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu, Tora Vasilescu şi Anda Onesa.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre