Simona Ionescu / Redactor Șef

Încă un Revelion fără Amza Pellea. Ne este dor de Nea Mărin și Sucă

Încă un Revelion fără Amza Pellea. Ne este dor de Nea Mărin și Sucă
Românii stăteau lipiți de televizoarele alb-negru și așteptau cu nerăbdare să îl vadă pe Nea Mărin, olteanul glumeț interpretat de uriașul actor Amza Pellea. Ne este dor de el.

Nu venea Revelionul fără Nea Mărin, Veta, nepotul Sucă, nașul Pantelică și nașa Reta. Pentru vremurile triste din comunism, Amza Pellea era o bucurie uriașă.

Încă un Revelion fără Amza Pellea

Amza Pellea a făcut roluri remarcabile, dar era iubit și mai mult pentru personajul Nea Mărin.  Amza Pellea a plecat dintre noi la doar 52 de ani (1983), răpus de cancer. Însă, mulți români îl iubesc la fel de mult și acum.

Reprezentant al Promoţiei de Aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei romaneşti. A avut roluri uriașe în 60 de filme.

Amza Pellea. Ne este dor de Nea Mărin și Sucă

Amza Pellea a făcut şi televiziune, care i-a adus popularitatea la cele mai înalte cote. Era nelipsit din programele de Revelion, cu personajul său celebru, “Nea Mărin”. Nu se sfia să producă scheciuri cu aluzie la regimul comunist, care au ajutat într-o anumită măsură oamenii să treacă mai uşor peste anii negri ai dictaturii.

S-a născut în Oltenia, la Băilești, iar poveștile lui acolo se petreceau, cu nevasta Veta, nepotul năzdrăvan Sucă, nașul Pantelică, nașa Reta. Românii râdeau cu lacrimi și așteptau Revelionul să vadă ce a mai făcut Nea Mărin. Personajul a fost atât de popular, încât a fost realizat un film cu un succes peste așteptări, ”Nea Mărin miliardar”.

În 1979, Nea Mărin era miliardar

Amza Pellea, cum a ajuns actor

A absolvit cursurile Colegiului Național „Nicolae Bălcescu“din Craiova, apoi a urmat o şcoală electrotehnică, obţinând diploma de „specialist în aparate de calcul de înaltă şi joasă tensiune“.

Dar această carieră nu era pe placul lui Amza Pellea, el urmându-şi, pe mai departe, pasiunea pentru poezie şi actorie.

A fost admis la Institutul de Cinematografie din Bucureşti, dar nu la clasa de regie unde îşi dorea, fiind repartizat la actorie.

Cum a ajuns la institut este aproape la fel ca în bancurile pe care Amza Pellea le spunea cu atât talent: pe când lucra la uzina electrică din Craiova, a descoperit un afiş care anunţa ultima zi a probelor eliminatorii pentru examenul de la IATC, secţia cinematografie, iar el s-a prezentat din curiozitate, ca să se intereseze despre soarta unei prietene care dăduse examen la secţia actorie.

Însă membrii comisiei i-au pus lui câteva întrebări, apoi i-au dat un exerciţiu de actorie, şi i-au cerut adresa. L-au declarat admis la probele eliminatorii, apoi i-au dat calificativul „admis” la examenul final.

Tânărul venit din Băileşti a devenit un uriaș actor

Trebuie spusă că, încă de pe băncile liceului, tânărul venit din Băileşti obişnuia să spună colegilor din clasă poante de la el din sat, obţinând apoi şi simpatia colegilor de la facultate, cu ticurile verbale şi cu întâmplările „olteneşti“.

Amza Pellea fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958, până la moartea sa în 1983, cu Domnica Mihaela. Este tatăl actriței Oana Pellea. A decedat în data de 12 decembrie 1983 la București la vârsta de doar 52 de ani.

Actrița Oana Pellea a avut o relație specială cu tatăl ei și îi spune simplu, Amza. ”Acest om a fost un cadou de la Dumnezeu şi oamenii l-au iubit!’”, a scris actrița la 34 de ani de la pierderea celebrului ei tată.


Băiețelul zâmbăreț era supărat pe Moș Crăciun. Vedeta de azi spune: ”Mă enerva cumplit”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre