Simona Ionescu / Redactor Șef

Jean Constantin a muncit mult să ajungă de la hamal, la un mare actor

Jean Constantin a muncit mult să ajungă de la hamal, la un mare actor
Pe 26 mai 2010, maestrul Jean Constantin i-a făcut pe români să plângă, după ce timp de peste 50 de ani le înveselise viaţa. A murit singur în locuinţa sa din Constanţa, la vârsta de 82 de ani. A început ca hamal și a ajuns unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră.

Ne este dor de Jean Constantin și de artiștii din Generația de Aur. Au trecut deja zece ani de când ne-a părăsit Jean Constantin, unul dintre cei mai mari și mai iubiți actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de filme și nu a lipsit de la nici un Revelion. Ne-a părăsit la data de 26 mai 2010, la 82 de ani. Până atunci, marele actor spunea „M-a invitat aia cu coasa, dar mai stau puţin”, glumea el deseori.

Jean Constantin a murit singur

Trupul neînsufleţit al marelui actor a fost găsit de Ionuţ Galani, interpretul de muzică grecească. A bătut la uşă, dar nu i-a răspuns nimeni, pentru prima dată. Atunci, a sunat-o pe soţia lui Jean Constantin, care era la Bucureşti. Cu permisiunea ei a intrat în casă şi l-a găsit pe marele actor mort, pe canapea.

Ionuţ Galani îl cunoştea pe Jean Constantin de când era copil. „Prin anii ’80, şi-a rupt mâna la un moment dat într-un accident şi a avut nevoie de recuperare medicală. Aşa a ajuns la Spitalul de Ortopedie din Eforie, unde tatăl meu, Dumitru, era profesor de recuperare medicală. Între ei s-a legat o strânsă prietenie, care a durat până la moartea lui Jean. Aşa l-am cunoscut şi eu. La scurt timp am devenit prieteni de nedespărţit“, povestea cântăreţul de muzică grecească.

Galani spune că spune că a fost o onoare pentru el să trăiască atât de mult timp în preajma actorului constănţean. „Nea Jean era un om foarte bun, foarte sufletist. Ţin minte că atunci când a murit Dan Spătaru, m-a întrebat: «La mine o să vină atâta lume?», iar eu i-am răspuns că o să vină «Toată Constanţa»“. Într-adevăr, la înmormântarea lui Jean Constantin au venit mii de oameni.

Jean Constantin a început ca hamal

Jean Constantin a avut mult de muncă până a ajuns unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A fost hamal și muncitor într-o fabrică din Constanța și abia la sfârșitul anului 1957, la 30 de ani, a fost primit în nou-înființata secție de estradă în Teatrul de Stat ”Fantasio” din Constanța.

Jean Constantin a făcut armata la grăniceri
Jean Constantin a debutat la 30 de ani

Debutase de ceva timp la Casa de Cultură, dar de la ”Fantasio” a fost remarcat de marii regizori ai vremii.

Jean Constantin a rămas numele ”de scenă”, deși Jean este numele de familie și nu prenumele. Marele actor a povestit de mai multe ori că provine dintr-o familie multietnică, cu șapte copii. În acte se numea Constantin Cornel Jean.

”Mama mea era grecoaică venită cu părinţii de la Salonic prin aproximativ 1880 şi se numea Caliopi Stavreg Zaharia”, a povestit Jean Constantin. ”Tatăl meu era român, Dumitru Jean, şi era conductor arhitect”, spunea actorul. În plus, data din acte era greșită. Scria că s-a născut la 21 august 1928, dar corect era 1927.

Însă tenul său măsliniu a fost pus pe seama altei etni. S-a vehiculat mult timp ideea că ar fi ţigan de origine, iar  actorul nu a infirmat niciodată aceste zvonuri, ci a făcut haz de ele. ”Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de ţigan şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de al lor”, spunea Jean Constantin.  De altfel, reprezentanţii ţiganilor din Constanţa au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii şi că acesta era cunoscut în oraş ca grec, dar nimeni nu i-a crezut.

Jean Constantin a debutat în film la 37 de ani

Jean Constantin a jucat în peste 80 de filme. A debutat în 1965, în filmul ”Procesul alb”, iar în anul următor avea să devină foarte popular după ce a interpretat rolul Parpanghel în ”Haiducii”, cu Florin Piersic și Marga Barbu în rolurile principale. Filmul a fost un mare succes în epocă și se difuzează și astăzi, spre bucuria telespectatorilor nostalgici. După seria ”Haiducilor lui Șaptecai”, urmează rolul Patraulea din seria ”Brigada Diverse”, rol memorabil și foarte îndrăgit de români, a fost Ismail, în Toate pânzele sus”. Au urmat alte zeci de roluri, în teatru și în film.

Jean Constantin a fost Ismail în serialul ”Toate pânzele sus”
Jean Constantin a fost Patraulea în seria ”B.D:”

Jean Constantin a murit de inimă

Inima a început să dea semne de oboseală. Benone Sinulescu a povestit de unde i s-a tras sfârșitul lui Jean Constantin.

Cu două luni înainte de a muri, Jean Constantin a trecut printr-un incident, la întoarcerea dintr-un turneu în Canada, pe aeroportul din Vancouver. ”După ce a trecut prin poarta de detectat metale, Jean a dus mâna la inimă, apoi a căzut jos ca secerat. Eram cu soţia mea, ne-am speriat teribil, ştiam că el mai suferise trei infarcturi, chiar credeam că a murit. Abia am reuşit să-l trezim din starea de leşin în care intrase. După câteva minute a zis că se simte bine şi că va face drumul până acasă”. În avion, starea actorului s-a înrăutăţit. ”Cu chiu, cu vai, am ajuns în România. Numai noi ştim cum, deoarece Jean respira foarte greu şi era tare speriat. Târziu, ne-a mărturisit că avea montat un stimulator cardiac, care îi ajuta inima să bată normal. Nu înţeleg de ce nu avea la mână o hârtie semnată de medic. Am înţeles că în situaţia lui avea interzis să treacă prin filtrul de control din aeroport. I-a făcut rău detectorul, pentru că stimulatorul s-a dat peste cap din cauza interferenţelor”, a povestit Benone Sinulescu.

Atunci a scăpat, dar într-o zi de miercuri 25 mai 2010, i s-a oprit definitiv inima.  Era singur pentru că soția sa Nina era la București. După moartea actorului, aceasta s-a mutat definitiv în Capitală și nu a mai avut apariții publice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre