Datorită lui Luciano Pavarotti, muzica de operă a devenit accesibilă publicului larg. Nu a ezitat să cânte împreună cu vedete pop, rock. A făcut show, cu batista lui albă pregătită să șteargă sudoarea, cu zâmbetul lui larg și frumos, cu glumele sale. Un cancer de pancreas l-a răpus pe 6 septembrie 2007.
Luciano Pavarotti, unul dintre cei mai mari tenori ai lumii
Luciano Pavarotti a fost un personaj. Un tenor atât de talentat a vrut să facă și show, nu doar să se prezinte cu vocea lui inegalabilă. Când te gândești că visa să devină vedetă de fotbal!
Tenorul Luciano Pavarotti a debutat în operă la Teatro Reggio Emilia în 1961 (avea 25 de ani), interpretând rolul „Rodolfo” în ”La Boheme”. A debutat doi ani mai târziu la Royal Opera House din Londra în 1963. Succesul a fost atât de mare, încât au urmat concerte în SUA și participarea în producția din Miami (SUA) a lui Lucia di Lammermoor de Donizetti.
Luciano Pavarotti a continuat să devină o vedetă de operă extrem de populară și cunoscută la nivel internațional. Opera a devenit brusc foarte îndrăgită în rândul oamenilor de rând.
Tinerețea lui Luciano Pavarotti
S-a născut la 12 octombrie 1935, la periferia localității Modena, un oraș în nordul Italiei. Era fiul unui brutar, cântăreț amator. Familia lui Pavarotti era înghesuită într-un apartament cu două camere. În 1943, Al Doilea Război Mondial a forțat familia să se mute într-o garsonieră închiriată în mediul rural.
Luciano Pavarotti iubea sporturile și și-a dorit să fie o vedetă de fotbal. Dar, s-a trezit bucurându-se de înregistrările tatălui său, prezentând tenorii populari ai zilei. În jurul vârstei de 9 ani, a început să cânte cu tatăl său într-un mic cor bisericesc local. De asemenea, a studiat canto cu prietena din copilărie Mirella Freni, care a devenit ulterior o soprană vedetă.
La 20 de ani, a călătorit cu un cor din orașul său natal la un concurs internațional de muzică din Țara Galilor. Grupul a câștigat primul loc. A fost momentul când Luciano Pavarotti a abandonat o carieră în învățământul școlar pentru a-și dedica viața cântatului.
A câștigat competiția internațională la Teatrul Reggio Emilia în 1961, debutându-și acolo în operă ca „Rodolfo” în La Boheme. A debutat internațional în 1963 (avea 28 de ani), când a jucat în rolul Rodolfo la Royal Opera House din Londra.
Debutul său american în februarie 1965, în producția din Miami a lui Lucia di Lammermoor de la Donizetti, și-a lansat legendarul parteneriat cu soprana australiană Joan Sutherland.
În 1972, Pavarotti a luat cu asalt Covent Garden din Londra și Metropolitan Opera din New York, cu o producție strălucitoare a unui favorit al lui Donizetti, La Fille du Regiment.
A devenit rapid cunoscut pe plan internațional
Vocea și performanța lui Luciano Pavarotti erau foarte aproape de stilul puternic al tenorului tradițional italian. A devenit rapid cunoscut pe plan internațional și a fost popular prin prezența sa în înregistrări și apariții la televiziune.
Colaborările cu cei doi tenori, Placido Domingo și Jose Carreras, au avut un succes uriaș. A cântat cu Eric Clapton și U2 (solist Bono) și cu vedete pop precum Celine Dion și Spice Girls. Pavarotti a cântat cu Brian Adams, cu Michael Jackson, Lionel Richie, James Brown, Bryan Adams, Eros Ramazzotti, Andrea Boceli și încă mulți alți alții.
În 1999, a cântat și la București.
Viața personală și moartea
În timpul războiului din Bosnia, Pavarotti și Bono au strâns ajutor umanitar. Celebrul cântăreț de operă a lucrat și cu regretata prințesă Diana pentru a strânge bani pentru a ajuta la interzicerea minelor terestre din întreaga lume.
În 2005, lui Pavarotti i s-a acordat un premiu Crucea Roșie pentru serviciile aduse umanității. A interpretat „Nessun Dorma” în timpul ultimei sale reprezentații majore, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Torino, Italia, în februarie 2006.
În timp ce se pregătea să reia turul de rămas bun în 40 de orașe, în iulie 2006, Pavarotti a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență la un spital din New York pentru a îndepărta o tumoare pancreatică. Tenorul a urmat încă două săptămâni de tratament în august 2007, la un spital din orașul său natal, Modena, Italia.
El a fost externat cu două săptămâni înainte de moartea sa. A murit la Modena la 6 septembrie 2007, la vârsta de 71 de ani. I-au supraviețuit patru fiice, trei cu prima soție Adua și una cu a doua soție, Nicoletta Mantovani, și o nepoată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook